Ga naar de inhoud
Stranden gesloten

Coronabrandhaard Florida zet zich schrap voor komst orkaan Isaias

Beeld © EPA

De Amerikaanse staat Florida maakt zich op voor orkaan Isaias. Die trekt langs de staat en zal naar verwachting flinke windstoten en een bak regen meenemen. En dat terwijl Florida ook al hard getroffen is door corona.

Florida noteerde dit weekend de 7000ste coronadode. Het is één van de staten in de VS die het hardst getroffen is door de uitbraak van Covid-19. Orkaan Isaias komt dan ook op een heel slecht moment.

Moeder
Lees ook:
Moeder in Florida verliest twee kinderen aan coronavirus: 'Het is zo stil in huis'

Autoriteiten in Florida hebben stranden en parken al gesloten, net als testlocaties voor het coronavirus. Evacuaties zijn nog niet aan de orde, maar er worden wel opvanglocaties ingericht.

Afstand houden in opvang

En dat zorgt weer voor nieuwe problemen: hoe kunnen zoveel mogelijk mensen opgevangen worden, terwijl ze ook nog op afstand van elkaar blijven? Bij vier opvangplekken wordt de temperatuur gecheckt, voordat mensen naar binnen mogen. En de bussen worden tussen ritten door grondig gereinigd.

De verwachting is dat Isaias zondagmiddag (Nederlandse tijd) aankomt aan de Amerikaanse kust. Gedurende de dag zal hij dan langs Florida trekken, om vervolgens langs de kust van de staat Georgia te gaan.

"Het belangrijkste is dat mensen waakzaam blijven", zei gouverneur Ron DeSantis. Hij zegt dat zijn staat goed is voorbereid en een berg beschermingsmiddelen klaar heeft liggen.

Zeker één dode

Isaias hield eerder al huis in de Dominicaanse Republiek en op de Bahama's. In de Dominicaanse Republiek raakten honderden huizen beschadigd en overstromingen sneden hele dorpen af van de buitenwereld.

Zeker één man heeft de komst van de orkaan hier niet overleefd. In Puerto Rico moesten 35 mensen gered worden van de overstromingen. Daar is een vrouw nog vermist nadat ze werd meegesleurd door het water.

Vorig jaar trok orkaan Dorian ook al over de Bahama's:

Wanhoop op de Bahama's door verwoestende orkaan Dorian

01:10
Trump
Lees ook:
Trump schrapt bijeenkomst Republikeinse conventie in Florida