Running mate

Joe Biden kiest zijn vicepresident: 5 vragen

03 augustus 2020 07:02 Aangepast: 03 augustus 2020 11:48
Joe Biden kan zijn keuze ieder moment bekendmaken. Beeld © AFP

Joe Biden laat deze week weten wie hij naast zich wil als vicepresident. Hij heeft al gezegd dat zijn 'running mate' een vrouw zal zijn. Maar: doet het er eigenlijk toe wie naast hem op het stembiljet staat? Correspondent Erik Mouthaan legt uit.

Wat doet een vicepresident eigenlijk?

"Vooral klaar staan voor het geval de president dood neervalt. In de tussentijd veel linten knippen en afreizen naar begrafenissen van buitenlandse staatshoofden. In principe alle dingen doen waar de president te belangrijk voor is. Het is vaak een saaie baan, je bent voortdurend overschaduwd. John Nance Garner was tussen 1933 en 1940 vicepresident en zei dat het ambt 'geen emmer warme pis' waard was."

Kan de 'vp' toch enige macht krijgen?

"De vicepresident is officieel de voorzitter van de honderd senatoren, dus als een stemming op 50-50 uitloopt, kan de vicepresident in het voordeel van de regering stemmen. Daarnaast zie je dat sommigen een deal sluiten met hun president. Dick Cheney trok in het Witte Huis van George W Bush (2001-2009) aan heel wat touwtjes, met instemming van de president."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Techbedrijven en FBI overleggen over Amerikaanse verkiezingen

"Joe Biden zelf gaf leiding aan verschillende commissies die als doel hadden de economie vlot te trekken na de grote recessie. Biden had ook afgesproken met Obama dat hij het laatste advies mocht geven bij belangrijke beslissingen. Op die manier zorgde hij dat de boodschap goed overkwam."

Is zo'n keuze voor de nummer twee belangrijk voor kiezers?

"In principe niet, mensen weten dat die post vooral ceremonieel is. Tenzij de selectie iets zegt over de toekomstige president. Republikein John McCain stond achter in de peilingen in 2008 en kwam met een opvallend keuze: de onbekende gouverneur Sarah Palin. De conservatieve achterban was dol op haar, maar ze bleek niet veel te weten van internationale of nationale vraagstukken en viel door de mand in interviews. Dat McCain zo iemand koos, gaf geen gunstig beeld over zijn beoordelingsvermogen. Hij zakte verder weg in de peilingen, en verloor."

Hoe vaak wordt een vicepresident ook echt president?

"Verrassend vaak! Acht vicepresidenten volgenden de grote baas op nadat die stierf. De laatste keer was dat Lyndon Johnson, na de moord op John F. Kennedy in 1963. Een vicepresident nam het stokje over nadat een president aftrad: Ford volgde Nixon op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bernie Sanders stapt uit race om presidentschap, Joe Biden wordt Democratische tegenstander Donald Trump

"De meest recente 'vp' die na acht jaar in die rol zelf werd verkozen tot president was George Bush senior."

Waren alle vp's tot nu witte mannen?

"You better believe it. Twee keer eerder werd een vrouw door haar partij voorgedragen als vicepresidentskandidaat, de al eerder genoemde gouverneur Palin, en in 1984 Kamerlid Geraldine Ferraro. Beide vrouwen merkten op dat zij anders werden behandeld dan mannelijke kandidaten. Er kwamen veel vragen over hun privéleven en hun uiterlijk."

Democraten en Republikeinen hebben nog nooit een persoon van kleur genomineerd voor het vicepresidentschap.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore