'Als eerste'

Rusland wil in oktober beginnen met vaccinatie tegen corona

01 augustus 2020 11:15 Aangepast: 01 augustus 2020 13:29
Mensen met mondkapjes in Moskou Beeld © Xinhua

Rusland begint in oktober met de massale vaccinatie van de bevolking tegen het coronavirus. Volgens de Russische minister van Volksgezondheid bereidt het land zich daar op voor. Details over het vaccin gaf hij niet.

Volgens de minister, Mikhail Murashko, worden artsen en leraren als eersten ingeënt. Eerder deze week werd bekend dat het eerste potentiële Russische coronavaccin, dat zou zijn ontwikkeld door een onderzoeksinstantie van de staat, in augustus de wettelijke goedkeuring krijgt. Het zou dan snel daarna aan gezondheidswerkers worden toegediend.

'Rusland gaat de eerste zijn' 

De directeur van het overheidsfonds dat achter het Russische vaccinatieonderzoek zit, noemde het een 'Spoetnik-moment'. Tegen CNN zei hij: "De Amerikanen waren verbaasd toen ze de Spoetnik-satelliet hoorden bliepen. Hetzelfde geldt voor dit vaccin: Rusland gaat de eerste zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Denise is proefpersoon in Brazilië voor 'ons' coronavaccin

CNN meldde eerder deze week al dat het vaccin ontwikkeld is door het Gamaleya Instituut in Moskou. Het is onduidelijk hoe veilig en effectief het vaccin is. Maar inmiddels hebben al meer dan twintig landen interesse getoond in het vaccin, meldt CNN op basis van Russische bronnen.

Meer dan 14.000 doden

Het aantal coronadoden in Rusland is inmiddels de 14.000 overschreden. Het aantal geregistreerde personen met een besmetting is ruim 845.000. Van hen zijn er meer dan 646.000 hersteld.

Invalide Irina beboet voor niet downloaden Russische corona-app

In Rusland wordt gejaagd op coronapatiënten met behulp van een uitgebreid camerasysteem en een app. Big Brother kijkt mee, maar dat gaat niet altijd even goed.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore