Zwarte zaterdag

Europese snelwegen enorm druk: 'Alsof er niets aan de hand is'

01 augustus 2020 08:34 Aangepast: 01 augustus 2020 14:34
Archieffoto.

Pak je vandaag de auto naar de zon? Dan sta je mogelijk wel even in de file. Het is erg druk op de weg, en dat betekent voor vakantiegangers in de auto dat hun geduld zwaar op de proef wordt gesteld.

Het is zwarte zaterdag in Frankrijk, wat betekent dat veel Fransen vandaag in de auto stappen. Vooral op de zogenoemde Route du Soleil is het druk, tussen Lyon en Marseille. Daar staan automobilisten uren in de file. "Vooral van noord naar zuid is het druk", zegt Erwin de Hart van de ANWB.

2 kilometer minder dan 2019

Rond het middaguur telde de Franse gendarmerie in totaal 760 kilometer file op de Franse wegen. Dat is 2 kilometer minder dan er in 2019 op de eerste zwarte zaterdag heeft gestaan. De Hart: "Het is alsof er in de wereld niks aan de hand is."

Ook voor de beruchte Gotthardtunnel tussen Zwitserland en Italië sta je lang stil, rond 8 uur in de ochtend bedroeg de wachttijd daar anderhalf uur. Ook voor de Karawankentunnel, tussen Oostenrijk en Slovenië, was het vandaag heel druk. Op het hoogtepunt moest je daar 5 uur wachten. "Slovenië is erg populair", zegt De Hart erover. Zijn mogelijke verklaring: het negatieve reisadvies voor Kroatië.

Italië

In Italië was er veel verkeer onderweg naar de Adriatische kust. Op de A1 van Milaan naar de Adriatische kust moesten reizigers rekening houden met flinke vertraging. Ook op de A12 tussen Genua en Pisa was het erg druk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona of niet: daar is de vakantiefile. 'Zorg voor mondkapjes, water, airco en schoenen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore