Racisme

Twitter verwijdert account ex-leider Ku Klux Klan voorgoed

31 juli 2020 21:06 Aangepast: 31 juli 2020 21:08
Bijeenkomst van Ku Klux Klan-groepering Beeld © EPA

Twitter heeft het kanaal van oud-Ku Klux Klan-leider David Duke voorgoed verwijderd. Volgens twitter schendt Duke (70) herhaaldelijk de gebruiksvoorwaarden van Twitter door geweld aan te moedigen.

Duke had ruim tien jaar een account en had zeker 50.000 volgers. Hij maakte zich schuldig aan het bedreigen van mensen vanwege hun religie, ras of bevolkingsgroep.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

YouTube verbant racistische kanalen, inclusief oud-leider Ku Klux Klan

Oorsprong

De groep waar Duke leider van was, de Ku Klux Klan (KKK), is een geheim genootschap dat werd opgericht in het zuiden van de Verenigde Staten toen dat in 1865 de burgeroorlog had verloren.

De beweging wilde dat er een exclusief witte samenleving was en wilde met geweld voorkomen dat vrijgelaten slaafgemaakten meer invloed kregen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leider Ku Klux Klan (92) in gevangenis overleden

De KKK werd tien jaar na de burgeroorlog vrijwel uitgeschakeld, maar vond zichzelf honderd jaar geleden opnieuw uit als groep die zich inzette tegen on-Amerikaanse invloeden. Daartoe werden onder meer zwarte, rooms-katholieke en joodse mensen en immigranten die werk zochten gerekend.

De beweging heeft veel aandacht getrokken, maar bestaat volgens waarnemers voornamelijk als een ultrarechtse ongecoördineerde splintergroep van mogelijk slechts 5000 mensen in heel de VS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump tijdelijk verbannen van streamingplatform Twitch

Duizenden accounts

Het is niet het enige account dat Twitter verwijdert. Het sociale medium doet duizenden accounts in de ban waarop ideeën worden uitgedragen die haat en discriminatie zouden bevorderen.

Daaronder valt bijvoorbeeld het account van de ultrarechtse groep QAnon. Die groep wordt door de FBI beschouwd als een mogelijke bron van "binnenlands terrorisme".

Eerder verbande ook YouTube het kanaal van David Duke. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte schietpartij oud-leider Ku Klux Klan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore