Gewoon op 3 november

Trump wil verkiezingen VS toch niet uitstellen

31 juli 2020 01:59 Aangepast: 31 juli 2020 08:25
President Trump. Beeld © ANP

Gistermiddag opperde de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter om de presidentsverkiezingen van dit jaar uit te stellen, maar later op de dag zei hij bij een persconferentie dat toch niet te willen. Wel blijft hij bezorgd over het stemmen per post.

"Ik wil een verkiezing en een resultaat, veel, veel meer dan jullie", vertelde Trump aan verslaggevers in het Witte Huis. "Ik wil niet uitstellen. Ik wil de verkiezingen houden. Maar ik wil ook niet drie maanden wachten en dan ontdekken dat de stembiljetten allemaal ontbreken, en de verkiezingen niets betekenen."

Geen datumwijziging 

Trump haalde recente mediaberichten aan over mogelijke problemen met per post uitgebracht stembiljetten die laat aankwamen en zei dat het weken, maanden of zelfs jaren zou kunnen duren om dit op te lossen. "Wil ik een datumwijziging zien? Nee, maar ik wil geen oneerlijke verkiezingen zien", zei hij.

Trump heeft al langer kritiek op stemmen per post. Hij omschrijft dat als uitermate fraudegevoelig en heeft gezegd dat buitenlandse mogendheden zelf stembiljetten kunnen afdrukken. Volgens Amerikaanse media is nooit aangetoond dat op grote schaal wordt gesjoemeld als mensen per post kunnen stemmen.

Kieswet aanpassen

Een president kan verkiezingen overigens niet zomaar verschuiven, zo verklaarde correspondent Erik Mouthaan eerder in een reactie op de tweet van Trump. "Daarvoor moet hij de kieswet aanpassen. En de Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zal daar niet mee akkoord gaan. Trump zou eventueel een beroep kunnen doen op een noodverordening om die wet te omzeilen, maar dat zal leiden tot zeer veel kritiek en rechtszaken."

De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten worden op 3 november gehouden. Trump zal het waarschijnlijk opnemen tegen de Democratische kandidaat Joe Biden, die aan de leiding gaat in de peilingen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitstel presidentsverkiezingen VS? 'Lijkt op proefballonnetje van Trump'

Podcast Bestemming Witte Huis

Podcast

Volg de podcastserie Bestemming Witte Huis van RTL Nieuws New York via Apple of Spotify.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore