Ga naar de inhoud
Gemarteld en verkracht

'Crisis bij yezidi-kinderen die slachtoffer waren van IS'

Een Yezidi-jongen in Irak treurt bij het graf van zijn vader. (Archieffoto) Beeld © ANP

Met kinderen van de Koerdische yezidi's in Irak gaat het lichamelijk en geestelijk slecht, meldt Amnesty International. Dat komt omdat zij jaren geleden het slachtoffer waren van geweld door terreurbeweging IS.

Het gaat om bijna 2000 kinderen die gevangen werden gehouden door IS en bij hun ouders zijn teruggekeerd, Weet Amnesty International. Ze werden ontvoerd en in handen van IS gemarteld, verkracht en gedwongen om te vechten. Volgens de organisatie maakten ze gruwelijke mensenrechtenschendingen mee.

'Nachtmerrie uit verleden'

"Terwijl de nachtmerrie uit hun verleden voorbij is, zijn er nog veel moeilijkheden voor deze kinderen", meldt Amnesty. "Nadat ze op extreem jonge leeftijd de gruwelijkheden van een oorlog moesten ondergaan, hebben ze nu dringend hulp nodig van de nationale autoriteiten in Irak en de internationale gemeenschap zodat ze hun toekomst weer kunnen opbouwen."

Slachtoffer
Lees ook:
Slachtoffer roept haar IS-verkrachter ter verantwoording: 'Heb je geen gevoelens?'

Vaak werden kinderen van verkrachte vrouwen gescheiden van hun moeders. Amnesty roept op snel een einde te maken aan deze gedwongen scheiding. Veel yezidi-vrouwen waren seksslaaf en daardoor zijn honderden kinderen geboren. Veel van deze kinderen worden niet geaccepteerd in de Yezidi-gemeenschap.

Interviews met kinderen

De organisatie baseert haar bevindingen op eigen onderzoek in Iraaks Koerdistan. Medewerkers interviewden 29 overlevenden die als kind door IS gevangen genomen waren. Ook spraken ze met 25 familieleden die voor deze kinderen zorgen en 68 deskundigen.

Tussen 2014 en 2017 beging IS oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en wat de Verenigde Naties beschrijven als genocide tegen de yezidi-gemeenschap in Irak. Daarbij werden ook veel yezidi-kinderen vermoord.

Coronavirus
Lees ook:
Coronavirus en conflicten: IS leeft op nu de wereld minder oplet
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update