Oneerlijke concurrentie

Congrescommissie VS richt pijlen op leiders techgiganten

30 juli 2020 01:10 Aangepast: 30 juli 2020 01:49
Onder meer Mark Zuckerberg van Facebook werd ondervraagd via een videoverbinding. Beeld © ANP

De topmannen van de vier tech- en internetreuzen Apple, Amazon, Facebook en Google hebben zich tijdens een hoorzitting van een speciale commissie van het Huis van Afgevaardigden verdedigd tegen beschuldigingen van marktdominantie en oneerlijke concurrentie.

Er staat veel op het spel voor de leiders van de bedrijven, die via een videoverbinding werden ondervraagd: de hoorzitting dient om nieuwe regels voor de industrie voor te bereiden. In een vraag-en-antwoordsessie hadden de Democraten hun pijlen vooral gericht op de bazen van Facebook en Amazon, Mark Zuckerberg en Jeff Bezos.

Oneerlijke concurrentie

Bezos werd vooral gevraagd of Amazon gegevens evalueert van retailers die goederen verkopen op het Amazonplatform, om ze vervolgens te beconcurreren met eigen aanbiedingen. De Amazonbaas zei dat er interne regels bestaan om dat tegen te gaan, maar hij kon niet garanderen dat ze nooit zijn geschonden.

Bij Facebook lag de focus op de overname van Instagram en WhatsApp. Een lid van het Huis van Afgevaardigden, Joseph Neguse, liet Zuckerberg zeggen dat Instagram en WhatsApp niet alleen het aanbod van het onlinenetwerk aanvulden, maar ook concurrenten waren van Facebook. Dat kan relevant zijn in het kader van het mededingingsrecht.

Oude e-mails

Zuckerberg werd geconfronteerd met interne e-mails die hij voor de overname van Instagram en Whatsapp verstuurde. "Instagram was een bedreiging", schreef hij. "Een kenmerk van start-ups is dat je ze kunt kopen." "We hebben hier een naam voor", reageerde Neguse. "Monopolie." 

Apple-baas Tim Cook kreeg in vergelijking met Zuckerberg en Bezos minder lastige vragen. De commissieleden waren vooral bezorgd over de vraag of Apple ontwikkelaars van andere apps op zijn downloadplatform benadeelt en hen om te veel informatie vraagt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TikTok-baas is klaar met Facebook: oneerlijk concurrentie en pro-Amerikaans

Tijdens de hoorzitting werd al snel duidelijk dat de Republikeinen hun tijd vooral gebruiken om hun bewering naar voren te brengen dat onlinebedrijven conservatieve opvattingen onderdrukken. Dat is ook wat de Amerikaanse president Donald Trump herhaaldelijk beweert. Op Twitter dreigde hij presidentiële decreten tegen technologiebedrijven in te zetten als het Congres niet hard genoeg optreedt.

Campagnemails in prullenbak

Zo werd Google-topman Sundar Pichai door Republikein Greg Steube gevraagd waarom zijn campagnemails bij zijn eigen vader in de prullenbak van Gmail belanden. Congreslid Jim Jordan wide van Pichai horen dat Google de Democratische presidentskandidaat Joe Biden niet zal helpen.

De vier topmanagers zijn vanwege de coronacrisis via videoconferentie verbonden met de ruimte waarin de hoorzitting van de commissie wordt gehouden. De techbazen moesten verzekeren dat ze geen hulp van medewerkers kregen terwijl ze werden ondervraagd.

Consumentenbond eist schadevergoeding voor Facebookgebruikers

De Consumentenbond meldde eerder deze maand Facebook voor de rechter te slepen. Het bedrijf verdiende miljoenen met het delen van privégegevens aan derden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore