Ga naar de inhoud
Archeologen opgetogen

Raadsel over herkomst grote staande stenen Stonehenge eindelijk opgelost

Tijdens de lockdown vanwege het coronavirus wordt het monumentale Stonehenge bewaakt. Beeld © AFP

Opwinding onder Britse archeologen: ze weten nu waar de grote staande stenen vandaan komen die het centrale deel vormen van Stonehenge. De zogeheten sarsen-stenen zijn afkomstig uit een gebied zo'n 25 kilometer ten noorden van het monument.

Dat blijkt uit onderzoek van een stenen staaf die in 1958 zoek was geraakt, schrijft de Britse omroep BBC op zijn website. Nadat de staaf in 2018 was opgedoken, werd die scheikundig geanalyseerd en vergeleken met steensoorten in een archeologische databank.

Eeuwenlange discussie

Dit deel van Stonehenge is 4500 jaar oud: het stamt uit ongeveer 2500 voor Christus. "We wisten natuurlijk wel dat de sarsen-stenen van Stonehenge uit de regio moesten komen", zegt één van de onderzoekers. "Maar deze steensoort komt hier meer voor, dus we wisten tot nu toe niet waarvandaan precies."

Dezelfde steensoort wordt ook aangetroffen bij de stad Marlborough. De onderzoeksleider zegt tegen de BBC dat het geweldig is 'om nu eindelijk een vraag te kunnen beantwoorden waar archeologen eeuwenlang over hebben gediscussieerd'. 

De cilindervormige stenen staaf die de doorslag gaf, werd in 1958 uit het monument geboord bij de laatste grote archeologische werkzaamheden. Daarbij moest een onderdeel met metalen pinnen worden versterkt, waarvoor drie gaten werden gemaakt.

Raadsel

Een man die bij het boorwerk was betrokken, nam één van de drie stukken mee naar huis en bewaarde het zestig jaar lang in een plastic koker. Hij besloot het, inmiddels verhuisd naar de VS, terug te geven ter gelegenheid van zijn 90ste verjaardag. Het is nog een raadsel waar de andere twee stukken steen zijn gebleven die destijds bij het boren vrijkwamen.

Wonderlijke
Lees ook:
Wonderlijke ontdekking bij Stonehenge: archeologen vinden prehistorische schachten