Huiselijk geweld

Franse vrouw overleden die gewelddadige echtgenoot ombracht

29 juli 2020 15:59 Aangepast: 29 juli 2020 16:03
Jacqueline Sauvage tijdens een tv-interview in 2017. Beeld © AFP

De Franse Jacqueline Sauvage is overleden. Zij werd bekend nadat zij haar gewelddadige man had doodgeschoten en daar 10 jaar celstraf voor kreeg, maar door een besluit van de Franse president op vrije voeten kwam.

Sauvage stierf thuis op 72-jarige leeftijd en is intussen in besloten kring begraven, melden Franse media.

Presidentieel pardon

Toenmalig president François Hollande verleende haar vier jaar geleden een zogenoemd presidentieel pardon dat een direct einde aan haar gevangenschap maakte. Rechters hadden nog geprobeerd daar een stokje voor te steken omdat zij haar vrijlating niet verantwoord vonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frankrijk juicht om gratie voor mishandelde vrouw die echtgenoot doodde

De zaak-Sauvage wekte in Frankrijk veel opschudding. De vrouw vermoordde haar man in 2012 na een huwelijk dat ze omschreef als een 47 jaar durende hel vol misbruik en mishandeling.

Symbool slachtoffers huiselijk geweld

Tijdens haar proces groeide ze uit tot het symbool van alle slachtoffers van huiselijk geweld. Na massale steunbetuigingen besloot Hollande dat ze moest vrijkomen. Over de strijd van Sauvage is een film gemaakt.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore