Mekka

Selecte groep moslims start heilige reis, alles is anders door corona

29 juli 2020 14:05 Aangepast: 29 juli 2020 17:32
Hadj 29 juli 2020. Beeld © ANP

De jaarlijkse Hadj is begonnen. Het evenement waar meer dan twee miljoen moslims wereldwijd naar Saoedi-Arabië afreizen. Maar dit jaar is het anders, door de coronamaatregelen mogen slechts enkele duizenden mensen de heilige reis afleggen, allemaal uit Saoedi-Arabië zelf.

Waar Saoedi-Arabië normaal gesproken alles op alles zet om ervoor te zorgen dat niemand in de menigte wordt vertrapt, heeft het land dit jaar andere zorgen. Duizenden mensen is maar een fractie van het aantal dat zich normaal gesproken tijdens de Hajj in Mekka bevindt en toch zijn er hele strikte regels en maatregelen om enige verspreiding van corona te voorkomen.

Hadj

De Hadj is een van de vijf pilaren van de Islam; oftewel een van de vijf verplichtingen waaraan elke moslim zich moet houden. Een andere pilaar is bijvoorbeeld het vasten tijdens de Ramadan. Moslims die in goede gezondheid zijn en het zich kunnen veroorloven, moeten een keer in hun leven naar Mekka. Daar komen ze samen bij de Kaaba, waar ze God prijzen. Daarnaast voeren ze tijdens de pelgrimstocht samen verschillende rituelen uit.

Niemand uit het buitenland is dit jaar welkom bij de Hadj. Alle deelnemers wonen in Saoedi-Arabië zelf, maar zijn niet allemaal Saoedi. Ze hebben namelijk 160 verschillende nationaliteiten. Een deel van hen zijn mensen die corona hebben overleefd of op de frontlinie hebben gewerkt, zoals zorgpersoneel.

Links Hadj in 2018, recht Hadj in 2020 Links Hadj in 2018, recht Hadj in 2020

GPS-armband

Alle Pelgrims hebben zich twee weken afgezonderd in quarantaine en hebben zich laten testen op het virus. Bij een negatieve test mogen ze pas naar Mekka afreizen, waar ze bij aankomst nog een test moeten laten afnemen. Met een GPS-armband wordt gemonitord waar ze zich bevinden. Iedereen moet een mondkapje op en tijdens het gebed moet 1,5 meter afstand worden gehouden.

Ook de rituelen zien er anders uit dan voorgaande jaren. De zwarte steen van de Kabaa mag bijvoorbeeld niet worden aangeraakt. Terwijl deze normaal gesproken wordt gekust. Ook de heilige bron, waaruit wordt gedronken, is verboden terrein. In plaats daarvan wordt het water in flesjes uitgedeeld.

Umrah

De Umrah is net als de Hadj een pelgrimstocht naar Mekka. In tegenstelling tot de Hadj kan je de Umrah op elk moment van het jaar uitvoeren. Het wordt beschouwd als een 'mindere pelgrimstocht', omdat het niet verplicht is.

Het is ook niet bedoeld als vervanging van de Hadj, maar het wordt moslims wel aanbevolen om het een keer te hebben gedaan. Het Umrah seizoen is vanaf de eerste maand van de Islamitische kalender tot het einde van Ramadan. 

Zakariae Bouhkim van Celebrity Hajj organiseert jaarlijks Hadj en Umrah reizen voor Nederlandse moslims. "Sinds maart hebben we al weinig te doen", vertelt hij. "Een maand geleden kregen we te horen dat de Hadj voor ons niet door gaat. Ze hebben tot het laatste moment gewacht met die keuze. Nu het is begonnen, kijk ik met heimwee naar de beelden."

Hadj als experiment

Zijn reisorganisatie biedt al wel Umrah reizen aan vanaf oktober. Bouhkim verwacht dan ook dat Mekka dan weer open is voor iedereen. "We weten dat deze Hadj een experiment is voor de toekomst. Op basis van hoe dit gaat, maken ze de keuze of ze vanaf september open gaan. Er is hoop en vrees", zucht hij.

Hoe die reizen eruit gaan zien, weet nog niemand. Mumin Haji Baana van Alhijra Travel is afwachtend. De reisorganisatie weet nog niet wanneer zij weer pakketreizen voor de Hadj of de Umrah gaan aanbieden.

"Zolang er geen duidelijkheid is vanuit de luchtvaartmaatschappijen en Saoedi-Arabië, kunnen wij geen pakketten samenstellen." Ze hebben al veel aanvragen voor de Hadj van volgend jaar, maar willen afwachten tot er meer duidelijkheid is.

Dat Saoedi-Arabië zo voorzichtig is, is niet gek. Het koninkrijk is namelijk een van de grootste coronabrandhaarden van het Midden-Oosten. Er zijn al meer dan 270.000 geregistreerde besmettingen en 3000 coronadoden.

Economische druk

De strenge regels rondom de Hadj zijn een schok voor de Saoedische toerisme-industrie. Door de vele bezoekers is de Hadj een grote inkomstenbron. De bedevaart zou het land elk jaar zo'n 12 miljard dollar opleveren.

Naast het mislopen van deze inkomsten, lijdt het land al onder economische druk door de coronacrisis en de lage olieprijzen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Saoedi-Arabië voert btw in, wil minder afhankelijk zijn van olie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore