'Onverantwoord'

Iran blaast nep 'Amerikaans' vliegdekschip op tijdens militaire oefening

29 juli 2020 04:21 Aangepast: 29 juli 2020 04:24
De militaire oefening werd uitgezonden op Iraanse staatstelevisie. Beeld © Zuma Press

Iran nam een militaire oefening in de Straat van Hormuz wel heel serieus. Iraanse militairen vuurden er raketten af op een replica van een Amerikaans vliegdekschip. 'Onverantwoord en roekeloos', vinden de Amerikanen.

De spanningen tussen Iran en de Verenigde Straten uitten zich al eerder in de Straat van Hormuz, een strategisch doorvoerkanaal voor olietankers.

Straat van Hormuz

Iran heeft het de situatie nu nog verder op de spits gedreven. Het land liet een nep 'Amerikaans' vliegdekschip maken en voerde er een militaire oefening mee uit in de smalle waterweg tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Komt er oorlog, of is het nu klaar? De bal ligt bij Amerika

Tijdens die oefening werd zulke zware munitie gebruikt dat het Amerikaanse leger twee bases in de regio op scherp zette.

Uiterst realistisch

Uiteindelijk bleek het slechts om een oefening te gaan, die door de Iraniërs uiterst realistisch was gemaakt. De oefening werd uitgezonden op Iraanse staatstelevisie.

Op de beelden is te zien hoe het neppe oorlogsschip – inclusief nagemaakte vliegtuigen op het vliegdek – wordt aangevallen. Vanaf vrachtwagens, boten en helikopters vuren de Iraniërs raketten af op het 'Amerikaanse' schip.

Iraanse militairen landen op het neppe oorlogsschip, waar ook neppe vliegtuigen geparkeerd staan. Iraanse militairen landen op het neppe oorlogsschip, waar ook neppe vliegtuigen geparkeerd staan.

Het Amerikaanse leger zegt in een reactie dat de militaire oefening door de Iraniërs puur en alleen werd uitgevoerd om te intimideren. Woordvoerder Rebecca Rebarich spreekt van een 'onverantwoorde en roekeloze' actie.

Aanvallend en beledigend

"De Amerikaanse marine voert óók oefeningen uit", legt Rebarich uit. "Maar die zijn defensief van aard, om maritieme veiligheid te verhogen. Deze oefening van Iran was aanvallend en beledigend."

Eerder dit jaar leek het er even op dat er écht oorlog uit zou kunnen breken tussen Iran en de Verenigde Staten. De situatie escaleerde na de dood van een Iraanse topgeneraal door een Amerikaanse raketaanval, begin dit jaar. De laatste ontwikkeling is dat Iran de Amerikaanse president Trump wil arresteren

Afgevuurde raketten zouden het schip hebben geraakt. Afgevuurde raketten zouden het schip hebben geraakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore