Ga naar de inhoud
Tegendraads

Trump promoot wéér oud-malariamedicijn hydroxychloroquine

President Trump tijdens de persconferentie. Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren een persconferentie aangegrepen om opnieuw het oud-malariamedicijn hydroxychloroquine te promoten. "Als ik iets aanbeveel, zeggen anderen juist graag: 'gebruik het niet'", vertelde de president aan journalisten.

Al sinds maart spreekt Donald Trump zich positief uit over het reuma- en malariamedicijn hydroxychloroquine als remedie tegen het coronavirus. In de medische wereld wordt daar heel anders over gedacht. Zo zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat er 'geen bewijs is' dat het middel effectief is.

Werking volstrekt onbewezen

De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit (FDA) raadt preventief gebruik van het middel af. Het zou hartritmestoornissen kunnen veroorzaken. Ook in Nederland stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dat de werking van het middel volstrekt onbewezen is. Huisartsen wordt afgeraden om het middel voor te schrijven tegen het coronavirus.

Werken
Lees ook:
Werken deze medicijnen tegen corona? Ze worden (soms) wel gebruikt

Trump zegt het middel twee weken preventief te hebben gebruikt en heeft daar naar eigen zeggen geen bijwerkingen aan over gehouden. Hij stelde gisteren tijdens de persconferentie – opnieuw – dat het middel werkt tegen het coronavirus.

Geblokkeerde video

De enige reden dat medici het afraden is omdat híj het aanraadt, stelt de 73-jarige president. "Je riskeert niets door het middel te gebruiken. Mijn mening is juist dat het veel effect heeft."

De bewering komt één dag nadat de zoon van Donald Trump een filmpje over het middel op Facebook en Twitter plaatste. In die video, die inmiddels door de sociale media geblokkeerd is, stelt de zoon van Trump dat hydroxychloroquine een medicijn tegen corona is. Mondkapjes zouden volgens de video niet nodig zijn om de verspreiding van het virus te stoppen.

Dit
Lees ook:
Dit is waarom Trump het coronavirus ineens serieus neemt

Trump tweette die video gisteren, naar eigen zeggen omdat 'zeer gerespecteerde dokters er belangrijke aanbevelingen doen'. Hij zegt dan ook niet te begrijpen dat Facebook en Twitter de video offline hebben laten halen.

Twitter ging gisteren nog een stap verder en besloot Donald Trump junior te straffen: hij mocht gedurende 12 uur niet tweeten. Trump heeft de afgelopen tijd forse kritiek geuit op het beleid van Twitter om tweets van hem te verwijderen. 

'Niemand vindt me leuk'

De Amerikaanse infectiedeskundige Anthony Fauci heeft zich eerder uitgesproken tegen het gebruik van hydroxychloroquine. Fauci is al lange tijd niet meer met Trump gezien en verschijnt ook niet bij de persconferenties.

Tijdens de persconferentie benoemde Trump gisteren dat Fauci bij het grote publiek 'zeer geliefd is'. "Waarom ben ik niet zo geliefd?", vraagt Trump zich vervolgens hardop af. "Niemand vindt me leuk. Het zal mijn persoonlijkheid wel zijn."

Ommezwaai Trump: 'Draag een mondkapje'

00:29
De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens zijn eerste persconferentie in weken opgeroepen tot het dragen van mondkapjes en het houden van afstand. De president vond een mondkapje eerder nog niet nodig maar is nu van inzicht veranderd.