Tweede golf?

Duitsland 'zeer bezorgd' over snelle stijging besmettingen

29 juli 2020 00:23 Aangepast: 29 juli 2020 01:03
Medici bij het vliegveld van Keulen (Duitsland), waar reizigers worden getest op het coronavirus. Beeld © AP

Niet alleen in België, maar ook in Duitsland zijn grote zorgen over de verspreiding van het coronavirus. Afgelopen week werden er bij onze oosterburen 3.611 nieuwe besmettingen geconstateerd. "Is dit het begin van de tweede golf?"

Die vraag stelde Lothar Wieler zichzelf gisteravond tijdens een persconferentie. Wieler is het hoofd van het Duitse Robert Koch Instituut (RKI), de evenknie van het Nederlandse RIVM. Hij zegt zich 'ernstige zorgen' te maken nu het aantal besmettingen in Duitsland snel stijgt.

Overal mondkapjes

Volgens Wieler zijn Duitsers de afgelopen tijd 'achteloos' geworden. Hij roept mensen op om in het openbaar zowel binnen als buiten mondkapjes te dragen, sociale afstand te bewaren en regelmatig handen te wassen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reisadvies aangepast: code oranje voor Antwerpen

Niet eerder droeg de topman van het RKI Duitsers op om buiten mondkapjes te dragen. Duitsers moesten in winkels en binnenin andere openbare gelegenheid al wel een mondkapje op.

Laag dodental

"We weten niet of dit het begin is van een tweede golf", legt Wieler uit. "Ik heb hoop dat we het tij kunnen keren, als Duitsers zich aan de maatregelen houden."

Hoewel er in Duitsland 206.242 mensen besmet zijn geraakt, is het dodental er in vergelijking met andere Europese landen relatief laag gebleven. 9.122 mensen zijn aan de gevolgen van covid-19 overleden.

Duitsland testte al in een vroeg stadium van de pandemie veel inwoners op het virus en werd internationaal geprezen vanwege de snelle aanpak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet: voorlopig geen landelijke mondkapjesplicht

Begin deze week nam Duitsland opnieuw maatregelen om het virus buiten de deur te houden. Reizigers uit risicogebieden, waaronder Brazilië, Turkije en de Verenigde Staten, worden vanaf nu bij aankomst in Duitsland getest op het coronavirus.

Reizigers testen

Ook in Nederland gaan er stemmen op om reizigers vanuit het buitenland te testen op het coronavirus. Zo pleitte Wim Schellekens, voormalig hoofd van de Inspectie voor Gezondheidszorg en adviseur van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), gisteren bij BNR nog voor meer douanecontroles op Schiphol.

"Zaak is om het coronavirus in te dammen", vindt Schellekens. "Daarom moet je er bovenop zitten. Op dit moment gebeurt er niets op de luchthavens. Reizigers kunnen zo door de douane heen, hun koffer pakken en naar huis gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna vijftig coronabesmettingen na uitvaart in Duitsland

Gisteren kondigde Duitsland daarnaast een reiswaarschuwing af voor drie gebieden in Spanje (Aragón, Catalonië en Navarra) waar recent veel nieuwe besmettingen werden ontdekt. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in de afgelopen dagen een negatief reisadvies afgegeven voor Barcelona en Antwerpen. 

Negatief reisadvies

Vooral de consequenties van het aangepaste reisadvies voor Antwerpen zijn groot. De provincie Antwerpen grenst direct aan de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Zeeland. Er is veel grensverkeer van mensen die aan de andere kant van de grens werken of boodschappen doen.

Nederlanders in Barcelona: 'Toch een beetje verbaasd'

Het reisadvies voor Barcelona is aangescherpt naar code oranje. Dus kun je er beter even niet op vakantie gaan. Toch vertrokken er gisteren vliegtuigen vol Nederlandse toeristen richting de Spaanse stad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore