Veroordeeld voor spionage

Brits-Australische docente overgeplaatst naar Iraanse horrorgevangenis

28 juli 2020 20:37 Aangepast: 29 juli 2020 13:48
Kylie Moore-Gilbert, veroordeeld voor spionage Beeld © EPA

Ze slaapt al twee jaar op de grond, ze zou zijn geslagen en haar gezondheid holt achteruit. Kylie Moore-Gilbert werd in september 2018 in de Iraanse hoofdstad Teheran opgepakt. Ze werd beschuldigd van spionage en in het geheim veroordeeld tot 10 jaar cel. De docent is altijd blijven ontkennen. Nu is ze overgeplaatst naar een gevangenis in de woestijn, vermoedelijk om haar te breken.

Kylie Moore-Gilbert doceert Midden-Oosten politiek aan de Universiteit van Melbourne. In 2018 woonde ze een conferentie bij in Iran, maar toen ze terug wilde vliegen werd ze op het vliegveld van Teheran opgepakt.

'Ik ben geen spion'

In een brief die de gevangenis uit werd gesmokkeld schreef ze dat Iran haar wilde vrijlaten als ze voor dat land ging spioneren, maar dat weigerde ze. "Ik ben geen spion, ik ben nooit een spion geweest en ik wil niet werken voor een spionerende organisatie in welk land dan ook. "

Amnesty International doet een dringend beroep op de Iraanse regering om haar vrij te laten. En ze moet contact kunnen hebben met haar familie, een advocaat en het consulaat.

De Evin-gevangenis in Teheran waar Moore-Gilbert bijna twee jaar vastzat heeft al een bedenkelijke reputatie, maar de Qarchak-vrouwengevangenis waar ze nu naar is overgeplaatst is nog veel slechter, zegt Elke Kuijper van Amnesty International. "De gevangenis ligt midden in de woestijn, het drinkwater is slecht, het is heel zout en de gevangenis is overvol." 

Slechtste vrouwengevangenis ter wereld

"Het gebouw is een oude industriële kippenboerderij, het is er vies, er wordt gevochten en er worden drugs gebruikt. Het is echt bedoeld om politieke gevangenen onder druk te zetten, om mensen te breken", zegt Kuijper. Een Australische krant noemt het de slechtste vrouwengevangenis ter wereld. Er wordt gemoord, gemarteld en verkracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iran executeert man wegens spionage voor Israël en VS

Volgens een vriend voelt Kylie Moore-Gilbert zich in de steek gelaten. Ze zou niet meer kunnen eten, geen enkele hoop meer hebben en depressief zijn. Ze kon de afgelopen tijd ook niet meer bellen, omdat ze geen telefoonkaart meer kreeg.

'Een politiek spel'

De Australische regering laat vandaag in een verklaring weten dat de zaak Kylie Moore-Gilbert de hoogste prioriteit heeft. Australië houdt Iran verantwoordelijk voor haar veiligheid en gezondheid en de regering probeert zo snel mogelijk contact met haar te krijgen.

De relatie tussen Iran en het Westen is al jaren slecht. Volgens Amnesty International zijn de beschuldigingen van spionage meestal volkomen uit de lucht gegrepen. "Een politiek spel", zegt Elke Kuijper.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doodstraf jonge Iraniërs uitgesteld na socialemediastorm

Naargeestig geopolitiek schaakspel

Volgens Midden-Oosten-correspondent Olaf Koens is de beschuldiging van spionage een gebruikelijke in Iran.

"In het land kan alles spionage zijn. Vorig jaar werden twee Australische studenten opgepakt die met een drone in het land vlogen. Dat deden ze voor een reisvlog, het kwam ze op een strikt regime in een martelgevangenis te staan. Het tweetal is vorig jaar vrijgekomen nadat een Iraanse student die in Australië werd vastgehouden is vrijgelaten. Op die manier speelt Iran wat is gaan heten 'hostage-politics', door westerlingen te kidnappen wil het eigen burgers in het buitenland vrij zien te krijgen." 

"Het is een wrange manier om internationaal te opereren, een naargeestig geopolitiek schaakspel dat veel mensenlevens overhoop gooit. Behalve Moore-Gilbert zijn er ook de Brits-Iraanse Nazanin Zaghari-Ratcliffe en de Zweeds-Iraanse hoogleraar Ahmadreze Djalali. Die laatste was als onderzoeker verbonden aan de Vrije Universiteit in Brussel."

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore