Ga naar de inhoud
Duizelingwekkend aantal

'Drie miljard dieren getroffen door bosbranden Australië'

Een hulpverlener met een koala in Australië, eerder dit jaar. Beeld © EPA

Bijna drie miljard dieren zijn afgelopen jaar omgekomen of ontheemd tijdens de Australische bosbranden. 143 miljoen zoogdieren, 180 miljoen vogels, 51 miljoen kikkers en 2,5 miljard reptielen werden getroffen door de branden. "Dit is een van de ergste natuurrampen in de moderne geschiedenis."

Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek van tien wetenschappers van vijf verschillende universiteiten, waar The Guardian over schrijft.

Enorme impact

Eerder schatten wetenschappers dat zo'n miljard dieren door de bosbranden in Australië om het leven waren gekomen. Inmiddels blijkt dat de bosbranden een nog veel grotere impact hebben gehad op het dierenrijk.

In Australië woeden afgelopen zomer maandenlang hevige bosbranden. In januari, op het hoogtepunt, woedden er in de deelstaat New South Wales 150 branden. In het naastgelegen Victoria woedden 60 branden.

Miljard
Lees ook:
Miljard dieren dood bij bosbranden, buidelmuis waarschijnlijk uitgestorven

120.000 vierkante kilometer

  • De bosbranden in het zuidoosten van Australië hebben enorme schade aangericht.
  • In totaal is 12 miljoen hectare bos vernietigd. Dat is 120.000 vierkante kilometer, de oppervlakte van bijna drie keer Nederland.
  • 33 mensen zijn in de vlammen omgekomen, onder wie enkele brandweermannen.

Wetenschappers van onder andere de universiteiten van Sydney, New South Wales, Newcastle deden in opdracht van het WWF (Wereld Natuur Fonds) onderzoek naar de gevolgen voor de dieren in het gebied.

'Slechte overlevingskansen'

Een duizelingwekkend aantal van 2,5 miljard reptielen is omgekomen of ontheemd als gevolg van de bosbranden. Het vuur trof ook vogels, zoogdieren en kikkers hard.

Niet alle drie miljard getroffen dieren zijn overleden als gevolg van het vuur of de hitte, schrijven de wetenschappers. Maar dieren die de ramp in eerste instantie overleefden, hebben volgens de onderzoekers 'tamelijk slechte' overlevingskansen. Zij riskeren alsnog te sterven aan uitdroging of verhongering. Ook is de kans groot dat zij gedood worden door andere wilde dieren.

Dermot O'Gorman, topman van het WWF in Australië, noemt de bosbranden 'een van de ergste natuurrampen in de moderne geschiedenis'. Hij kan zich geen andere plek ter wereld bedenken waar zoveel dieren werden gedood of ontheemd.

Helft menselijke populatie

Een van de wetenschappers, Chris Dickman, vertelt aan The Guardian dat het duizelingwekkende aantal van drie miljard dieren ook voor de onderzoekers als een schok kwam. "Drieduizend miljoen dieren? Dat is zo'n enorm getal dat je het niet kunt bevatten", vertelt hij. "Het is bijna de helft van de menselijke populatie."

Wordt
Lees ook:
Wordt het een zomer vol bosbranden? 'Je kan niet tegen het vuur op'

Er was tijdens en na de bosbranden wereldwijd veel aandacht voor de gevolgen voor de dieren, maar die richtte zich vooral op de zwaar getroffen koala's.

Conservatieve schattingen

Volgens Dickman werden andere diersoorten nog veel harder getroffen. Zo waren er bepaalde soorten reptielen die met veel dieren op één hectare woonden en daardoor in grote getalen verbrandden.

De wetenschappers zeggen 'conservatief' geweest te zijn met hun schatting vanwege een gebrek aan betrouwbare data. Zo zijn de gevolgen voor andere dieren, zoals vissen en schildpadden, niet meegenomen in het onderzoek omdat er niet genoeg relevante informatie was.

Hartverscheurende beelden van verbrande dieren door bosbranden Australië

00:43
Veel dieren overleden door de Australische bosbranden.