Nog niet voorbij

Coronavirus is 'ergste crisis ooit' in geschiedenis WHO

28 juli 2020 02:09 Aangepast: 28 juli 2020 02:11

Covid-19 is de ergste crisis waar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mee te maken heeft gehad. Dat heeft directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus gisteren gezegd. Wereldwijd zijn meer dan 650.000 mensen aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

Het is deze week zes maanden geleden dat de WHO het coronavirus uitriep als internationale noodsituatie. Eind januari besloot een noodcomité van de organisatie dat de volksgezondheid in verschillende landen gevaar loopt door de verspreiding van het virus.

'Mensen samengebracht'

"Toen ik die noodsituatie uitriep waren buiten China minder dan honderd besmettingen bekend en geen sterfgevallen", vertelde Tedros Adhanom Ghebreyesus gisteren.

"Inmiddels heeft het coronavirus onze wereld veranderd. Het heeft mensen samengebracht – en van elkaar weggedreven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OMT komt vandaag bijeen om te praten over mondkapjes

Het aantal besmettingen is volgens de WHO-baas in de afgelopen zes weken grofweg verdubbeld. Hoewel er wereldwijd volgens Tedros 'enorme inspanningen' zijn gedaan om de verspreiding van het virus te stoppen, 'hebben we nog een lange weg te gaan'.

Heftigste crisis

In de geschiedenis van de WHO werd slechts vijf keer eerder een gezondheidswaarschuwing afgegeven. Geen van die crises was als heftig als deze pandemie, bevestigde Tedros. Meer dan zestien miljoen mensen zijn besmet geraakt met het coronavirus.

Tijdens een persconferentie van de WHO werd gisteren ook besproken hoe het nu verder moet. Reisbeperkingen zijn geen langetermijnoplossing, vreest de organisatie.

Langetermijnoplossing

"Het zal voor landen onmogelijk zijn om de grenzen gesloten te houden", legde Mike Ryan van het WHO-noodcomité uit. "De economie moet weer gaan draaien, mensen moeten weer aan het werk, handel moet worden opgepakt."

Daarom moeten landen 'bewezen effectieve strategieën' in blijven zetten, zoals sociale afstand tussen burgers en verplicht gebruik van mondkapjes.

Lokale lockdowns

Ook lockdowns zijn en blijven volgens de WHO een optie om verspreiding van het virus te beperken. Wel moeten die 'zo lokaal en zo kort mogelijk' zijn. "Hoe beter we dit virus begrijpen, hoe preciezer we het aan kunnen pakken", aldus Ryan.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WHO wil onderzoek naar besmetting coronavirus via lucht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore