Aanpak coronavirus

Overgewicht tegengaan: Britten krijgen 50 pond om fiets te repareren

28 juli 2020 00:45 Aangepast: 28 juli 2020 00:49
De eerste 50.000 tegoedbonnen worden vannacht vrijgegeven. Beeld © Eyevine

Gisteren vertelde de Britse premier Boris Johnson dat inwoners van Groot-Brittannië moeten afvallen in de strijd tegen het coronavirus. De Britse regering laat het er niet bij zitten en belooft duizenden kilometers fietspad aan te leggen. Ook kunnen Britten voor 50 pond (54 euro) hun fiets laten repareren.

Dat maakte Boris Johnson gisteren bekend. De Britse premier belooft 2 miljard pond (2,6 miljard euro) uit te geven aan wandel- en fietsprojecten.

50.000 tegoedbonnen

De meest opvallende overheidsuitgave is een tegoedbon voor Britten om hun fiets te laten repareren. De eerste 50.000 tegoedbonnen van 50 pond (54 euro) worden vannacht uitgegeven. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

Later volgen meer tegoedbonnen, maar om te zorgen dat fietsenmakers niet overweldigd worden door de vraag, lanceert de overheid de campagne in verschillende fases.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse regering roept op: eet minder tegen coronavirus

Ook wil de regering duizenden kilometers fietspad aanleggen, elektrische fietsen toegankelijker maken en de kwaliteit van fiets- en wandelpaden verbeteren. Ook moeten huisartsen patiënten met overgewicht voor kunnen schrijven dat ze meer moeten fietsen.

Britten met overgewicht

Een derde van de Britten kampt met overgewicht, en dat maakt ze extra kwetsbaar voor het coronavirus. Premier Boris Johnson vertelde gisteren in een video dat hat daarom tijd wordt om fitter te worden. Zelf belandde hij op de intensive care door het virus.

"Ik heb altijd gewicht willen verliezen en net als veel mensen heb ik moeite om op gewicht te blijven", vertelde de premier. "Sinds mijn besmetting met het coronavirus ben ik bezig mijn gezondheid te verbeteren."

Artikel gaat verder onder de video.

Boris Johnson sport na corona en wil dat andere Britten dat ook doen

Een derde van de Britten kampt met overgewicht, en dat maakt ze extra kwetsbaar voor het coronavirus. Premier Boris Johnson belandde zelf op de intensive care door het virus en vindt nu dat het tijd wordt om fitter te worden.

De Britse regering kondigde gisteren ook al andere maatregelen aan om overgewicht onder de bevolking tegen te gaan. Zo moeten calorieën beter worden aangegeven op de verpakking van voedsel en mag er voor 21.00 uur op televisie geen reclameboodschappen voor fastfood worden gemaakt.

Mentale problemen

Dat is allemaal hard nodig, vooral omdat Britten sinds de coronamaatregelen meer eten, meer alcohol drinken en minder bewegen. Dat zorgt, vooral bij jongvolwassenen, vaak voor mentale problemen, concluderen wetenschappers van de universiteit van Oxford.

In Groot-Brittannië zijn 45.759 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In geen enkel ander Europees land vielen zoveel doden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overgewicht ontregelt immuunsysteem: massaal afvallen tegen coronavirus?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore