Ga naar de inhoud
Mondkapjes in openbaar verplicht

Avondklok in provincie Antwerpen in strijd tegen coronavirus

België komt met extra coronamaatregelen voor Antwerpen. Beeld © ANP

In Antwerpen komt er een avondklok, waarbij iedereen thuis moet zijn tussen 23.30 uur en 6 uur. Uitzonderingen zijn er voor mensen die zich noodzakelijk moeten verplaatsen, zoals naar het werk of het ziekenhuis.

Dat heeft de provinciale crisisinstantie beslist om de snelle stijging in het aantal coronabesmettingen tegen te gaan. De regels gelden voor de stad Antwerpen, maar ook voor de regio eromheen, zo schrijft het Belgische Nieuwsblad.

Het was de bedoeling dat de avondklok vanavond al in zou gaan, maar omdat de wettekst niet op tijd af is kan dat nog niet. Dat meldt VRT NWS.

Hoogste
Lees ook:
Hoogste aantal besmettingen in België sinds mei, vooral stijging in Antwerpen

Cafés sluiten er om 23.00 uur, het openbare leven ligt na die tijd stil in de Belgische stad. Bovendien mogen vanaf nu alleen nog maar mensen uit hetzelfde gezin aan een tafeltje zitten. Voor markten gelden dezelfde regels als de maatregelen die voor winkels al werden afgekondigd: geen 'funshoppen', alleen de noodzakelijke dingen halen en zo snel mogelijk weer weg.

Mondmasker verplicht

Daarnaast is het op alle openbare plekken verplicht om een mondmasker te dragen als een afstand van 1,5 meter tussen personen niet mogelijk is. Een uitzondering is als mensen iets eten of drinken. Individuele contactsporten worden verboden, teamsporten mogen alleen voor jongeren tot 18 jaar.

Zorgen
Lees ook:
Zorgen in België: aantal besmettingen blijft maar stijgen

Er geldt geen strikt verbod om vanuit elders in België naar Antwerpen te komen, maar de autoriteiten raden een reis naar de stad momenteel wel af.

Geen onnodige verplaatsingen

"Om de verdere verspreiding van het virus maximaal tegen te gaan, vraag ik ook uitdrukkelijk aan iedereen om geen onnodige verplaatsingen te maken naar de meest getroffen zone, naar de Antwerpse regio dus, en ook omgekeerd", vertelde de gouverneur van de provincie, Cathy Berx, gisteravond. "Blijf zo veel mogelijk thuis. Ga niet elders feesten, breng u zelf en anderen niet in gevaar."

Volgens de Belgische krant zijn in de regio rondom Antwerpen nog extra, bijkomende maatregelen ingevoerd. Zo worden alle evenementen en feesten vanaf nu verboden, en moeten alle feestlocaties en sportscholen sluiten. 

De Belgische regering waarschuwt dat de nieuwe maatregelen 'strikt gehandhaafd' zullen worden. Iedereen wordt daarom opgeroepen 'om de regels na te leven en zijn of haar persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen'.