Ga naar de inhoud
Energieverspilling

Frankrijk verbiedt terrasverwarmers bij cafés en bars om klimaat

De terraswarmers zijn slecht voor het milieu, zegt de Franse minister van Ecologie. Beeld © Getty Images

De Franse overheid verbiedt het gebruik van terrasverwarmers bij cafés en bars. Het verbod is onderdeel van een reeks maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan.

De Franse minister van Ecologie noemt het gebruik van airco of terrasverwarmers buiten een 'ecologische dwaling', schrijft de BBC. Het verbod gaat pas na aankomende winter in, omdat restaurants het volgens minister Barbara Pompili nu al moeilijk genoeg hebben vanwege het coronavirus.

Energieverspilling tegengaan

In de Franse hoofdstad Parijs zou meer dan 75 procent van de restaurants en cafés een verwarmd terras hebben. Enkele andere Franse steden hebben het gebruik van de terrasverwarmers al verboden, maar de burgemeester van Parijs weigerde dat. Volgens haar zou het te veel financiële schade voor de horeca betekenen. 

Daarnaast moeten gebouwen die verwarmd zijn of airconditioning gebruiken hun deuren voortaan dichthouden om energieverspilling tegen te gaan. Volgens minister Pompili is het verkeerd dat winkels 'de straten verkoelen' in de zomer door hun deuren open te houden, alleen zodat klanten dat zelf niet hoeven te doen. 

Flinke
Lees ook:
Flinke daling uitstoot door coronacrisis, klimaatdoelen opeens binnen bereik

De maatregel is onderdeel van een reeks plannen van een klimaatpanel met 150 willekeurig gekozen burgers die meebeslissen over klimaatplannen. Een ander plan van het panel is de aanleg van twee nieuwe nationale parken en een natuurreservaat. 

Snel dooiende permafrost is tikkende klimaattijdbom

02:19
Permafrost: de permanente bevroren ondergrond beslaat een groot deel van het Russische Siberië. Door klimaatverandering ontdooit het harder dan normaal. Dit is waarom dat gevaarlijk is.