Ambassade geïnformeerd

Joran van der Sloot met corona in gevangenis Peru: 'Hij is er slecht aan toe'

27 juli 2020 17:32 Aangepast: 27 juli 2020 18:44

De bekendste Nederlandse gevangene in het buitenland, Joran van der Sloot, is besmet met Covid-19. Dat meldt zijn familie. Van der Sloot zit vast voor de moord op de Peruaanse vrouw Stephany Flores. Zijn familie heeft om steun gevraagd bij de Nederlandse ambassade in Peru omdat er geen medische hulp voor hem zou zijn.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt aan RTL Nieuws dat er een hulpverzoek is gedaan bij de ambassade van de familie van Van der Sloot. Daarna is direct contact opgenomen met de gevangenis in de Peruaanse stad Juliaca, waar Van der Sloot zich momenteel bevindt.

De gevangenis heeft aan de Nederlandse ambassade niet bevestigd dat er sprake is van corona bij Van der Sloot, maar hij heeft telefonisch aan zijn moeder laten weten dat hij positief getest is en alle symptomen heeft. "Hij is er slecht aan toe en krijgt geen hulp van een dokter", zegt een naast familielid van Van der Sloot tegen RTL Nieuws.

Gevangene overleden

De lokale belangenorganisatie Defensora del Pueblo meldt dat zeker vier gevangenen en zeven bewakers positief zijn getest in de gevangenis in Juliaca. Of Van der Sloot ook corona heeft, weet de woordvoerder niet. Eén gevangene is in het ziekenhuis overleden als gevolg van het virus.

De Peruaanse belangenorganisatie slaat alarm omdat het risico op een verdere uitbraak in de gevangenis groot zou zijn omdat de gevangenen dicht op elkaar zitten door een flinke overbevolking en de slechte hygiëne-omstandigheden.

Weinig doen

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft aan niet veel te kunnen doen aan de gezondheidssituatie van een Nederlandse gevangene in het buitenland en dat het aan de gevangenissen is om de juiste zorg te verlenen. Wel houden ze het in de gaten.

Defensora del Pueblo eist dat de gevangenis meer maatregelen neemt om de gevangenen en werknemers te beschermen. De gevangenis in de Zuid-Peruaanse stad was niet bereikbaar voor commentaar.

Waarom zit Joran van der Sloot vast?

Joran van der Sloot kreeg in 2005 grote bekendheid door zijn vermeende betrokkenheid bij de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway op Aruba. De studente werd nooit gevonden en het bewijs om Van der Sloot te veroordelen was onvoldoende. Van der Sloot werd op 13 januari 2012 wel veroordeeld in Peru.

Hij kreeg 28 jaar cel voor de moord op de Peruaanse studente Stephany Flores op 30 mei 2010. Mogelijk wordt de Nederlander ook in de VS nog veroordeeld, want dat land heeft om zijn uitlevering gevraagd omdat Van der Sloot de ouders van Natalee Holloway chanteerde. Voor 100.000 dollar zou hij de vindplaats van hun dochter aangeven. Een deel van het geld werd overgemaakt, maar Van der Sloot kwam nooit met informatie.

In Peru werd hij diverse malen verplaatst naar andere gevangenissen. Hij trouwde in gevangenschap met een Peruaanse vrouw en samen met haar kreeg hij een dochter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore