Bij thuiskomst in quarantaine

Reisadvies Barcelona en omgeving aangepast: van geel naar oranje

27 juli 2020 20:11 Aangepast: 30 juli 2020 12:07
Bezoekers gisteren in Barcelona bij de kerk Sagrada Familia. Beeld © AFP

In navolging van Groot-Brittannië heeft ook Nederland zojuist het reisadvies aangepast voor een deel van Spanje. Vanwege de recente stijging in het aantal coronabesmettingen daar geldt voor Barcelona en een aantal voorsteden vanaf vandaag code oranje. Toerisme in dat gedeelte van Spanje wordt afgeraden.

Dat maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Nederlanders die terugkeren uit Barcelona en omgeving krijgen het advies om twee weken in quarantaine te gaan.

De kleurcode oranje staat voor alleen noodzakelijke reizen. Op de site van het ministerie valt te lezen:

Door ernstige veiligheidsrisico's in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Wanneer u besluit toch af te reizen, bereid u dan zeer goed voor.

Blijven of terug naar huis?

De reisadviezen die het ministerie afgeeft, zijn niet bindend. Het is de verantwoordelijkheid van reizigers en reisorganisaties om een reis wel of niet te laten doorgaan.

Het is niet bekend hoeveel Nederlanders zich op dit moment in Barcelona en omgeving bevinden. In de stad is sinds tien dagen weer een aantal beperkingen van kracht. Vakantiegangers in het gebied mogen zelf beslissen of zij naar huis gaan of niet. Als ze terug in Nederland komen, wordt geadviseerd om twee weken in quarantaine te gaan.

Wat wordt wel en niet vergoed?

Als je een reis naar Spanje hebt geboekt, krijg je die dan vergoed? Dat is de vraag voor veel reizigers die in die situatie zitten. 

  • Heb je een pakketreis geboekt en wordt die geannuleerd, dan kun je je geld terug krijgen, zegt Gerard Spierenburg van de Consumentenbond.
  • Wordt je pakketreis niet geannuleerd, dan kun je in gesprek gaan en alsnog geld terugkrijgen. "Zeker als een land code oranje krijgt."
  • Wanneer je alleen een vliegticket hebt geboekt, moet je in gesprek met de maatschappij, zegt Spierenburg. "Je kunt zeggen dat je niet wilt vliegen en kijken naar omboeken of geld terug krijgen. In het begin van corona waren de vliegmaatschappijen heel coulant qua geld teruggeven, dus ik ga ervan uit dat ze dat nu ook zijn."
  • Wat betreft verzekeringen is dat een ander verhaal. "Het hangt af van je annuleringsverzekering en wanneer je geboekt hebt. De meeste verzekeringen hebben nu de pandemie uit de voorwaarden gehaald. Dan krijg je dus geen geld terug, tenzij je je aanvullend hebt verzekerd."
  • Zorgverzekeringen blijven wel alles dekken, tot op de hoogte dat ze het in Nederland ook zouden vergoeden, zegt Spierenburg. "Alles wat duurder is, moet je zelf betalen. Normaal gesproken betaal je dat verschil uit je reisverzekering. maar als je expres naar een oranje land gaat, zijn de kosten voor jezelf. Alle kosten die je maakt vanwege corona, moet je ook zelf betalen."

De Nederlandse regering haalt geen toeristen terug. Reizigers die een georganiseerde reis hebben geboekt, kunnen voor hulp terecht bij hun reisorganisatie. Toeristen die alleen een vliegticket hebben geboekt, moeten een eventuele vervroegde terugreis zelf regelen en betalen.

Reisorganisatie TUI gaat inventariseren hoeveel mensen zich op dit moment met een stedentrip in Barcelona bevinden. Het is nog niet bekend om hoeveel mensen het gaat, zegt een woordvoerster van TUI. Ook is nog niet bekend of de vakantiegangers uit Barcelona worden teruggehaald of dat ze een alternatief krijgen aangeboden. In elk geval biedt de reisorganisatie voorlopig geen stedentrips naar Barcelona meer aan.

Aantal besmettingen stijgt

Afgelopen weekend besloot Groot-Britannië al om Spanje van de lijst te halen met landen die zij als relatief veilig beschouwen en waar geen quarantaineplicht voor is. 

In Spanje stijgt het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames de laatste weken flink. In de afgelopen twee weken zijn er bijna 18.000 nieuwe besmettingen bijgekomen.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Zorgen in Spanje: meer besmettingen en strengere maatregelen

Spanje zegt zelf dat het land veilig is voor de Spanjaarden en veilig voor toeristen. "Het coronavirus is er onder controle", zei de minister van Buitenlandse Zaken Arancha González Laya gisteren nog, nadat Groot-Brittannië het Zuid-Europese land plotseling van de lijst veilige landen had geschrapt. 

Ook Kroatië en Bulgarije

Spanje is niet het enige land met de kleurcode oranje. Ook Bulgarije, Kroatië, Roemenië en Zweden zijn oranje gekleurd.

Op dit moment is alleen Ierland rood gekleurd, dat betekent dat toeristen daar niet welkom zijn.

Hoe komt een reisadvies tot stand?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft een reisadvies af voor landen in de kleuren geel, groen, oranje en rood. Het ministerie krijgt advies van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het RIVM.

Het reisadvies wordt deels bepaald door het aantal nieuwe besmette personen in de afgelopen twee weken en het aantal uitgevoerde testen per dag. Ook wordt er gekeken naar mediaberichten over uitbraken in een land en wordt er gekeken of er informatie beschikbaar is over de maatregelen die in een land gelden en in hoeverre deze goed worden nageleefd.

Niet alle beschikbare informatie is betrouwbaar of bruikbaar voor een goede inschatting van de situatie in een bepaald land. In sommige gevallen wordt aanvullende informatie opgevraagd bij de lokale autoriteiten. 

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vakantiekaart: waar mag je deze zomer naartoe?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore