Diplomatieke machtsstrijd

Mensenmassa in Chengdu terwijl consulaat VS opgedoekt wordt

27 juli 2020 03:53 Aangepast: 27 juli 2020 03:56
Er kwamen veel mensen af op de sluiting van het Amerikaanse consulaat in Chengdu. Beeld © AFP

Het Amerikaanse consulaat in de Chinese stad Chengdu is officieel gesloten. De Amerikaanse vlag is er, onder toeziend oog van een mensenmassa, neergestreken. De sluiting van het consulaat is de laatste escalatie in een machtsstrijd tussen de Verenigde Staten en China.

Eind vorige week besloot de Chinese regering dat het Amerikaanse consulaat in Chengdu moet sluiten. Die aankondiging kwam nadat de Amerikanen een eerste stap hadden gezet. Zij beschuldigden de Chinezen van spionage vanuit het consulaat in Houston (Texas). Die diplomatieke post moest daarom maar sluiten, besloten de Amerikanen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw strijdtoneel VS en China met sluiting consulaten over en weer

China en de Verenigde Staten hebben met het sluiten van elkaars diplomatieke posten een nieuw middel gevonden in de machtsstrijd die al jaren voortsleept. Het begon als een handelsconflict, maar is inmiddels uitgemond in ruzies op tal van andere terreinen.

Drie dagen

De laatste escalatie is de sluiting van het Amerikaanse consulaat in Chengdu. De Chinese regering in Peking heeft afgelopen vrijdag aangekondigd dat het consulaat moest sluiten, maar zei niet wanneer de deuren precies dicht moesten. De Verenigde Staten hadden de Chinezen drie dagen de tijd gegeven om hun consulaat in Houston te evacueren.

"Vanmorgen om 06.18 uur (lokale tijd) heeft het Amerikaanse consulaat in Chengdu de Amerikaanse vlag gestreken", kondigde de publieke zender CCTV zojuist aan. Een poging om de officiële plaquette van de gevel van het pand te verwijderen, liep op niks uit. 

Met een hamer en beitel werd geprobeerd de officiële plaquette te verwijderen. Dat lukte niet. Met een hamer en beitel werd geprobeerd de officiële plaquette te verwijderen. Dat lukte niet.

Vrijdag vertrokken de laatste medewerkers en dit weekend werden verhuiswagens bij het consulaat gezien. Gisteren was er nog een enorme mensenmassa op de been bij het consulaat. Veel inwoners van miljoenenstad Chengdu trokken naar het gebouw om foto's te maken. Er werd met Chinese vlaggen gezwaaid.

Volgens The Guardian was er veel politie aanwezig om te zorgen dat er niet gedemonstreerd werd. Tot demonstraties kwam het daardoor ook niet. 

Waardevolle diplomatieke post

De keuze om het consulaat in Chengdu te sluiten is geen toeval. Het is de meest westelijk gelegen van de vijf consulaten die de VS heeft in China. Met de sluiting ervan berooft China de VS van z'n meest waardevolle diplomatieke post in deze groeiregio, schrijft de Times.

Het is ook de belangrijkste post voor het verzamelen van informatie uit Xinjiang en Tibet, de regio's waar China de Oeigoerse en Tibetaanse bevolking met harde methodes onder de duim probeert te houden.

Koude oorlog 2.0

Het begint steeds meer op de Koude Oorlog 2.0 te lijken, vertelde Andy Langenkamp, analist van ECR Research, vorige week aan RTL Z.

De Verenigde Staten en China hebben elkaar voor honderden miljarden aan importtarieven opgelegd, stellen strengere eisen aan visums voor elkaars burgers en zetten correspondenten van kranten en tv-stations het land uit.

Het VS-China conflict verplaatst zich naar de beurs

De VS heeft een nieuw front gevonden om de Chinezen aan te pakken. De beurs. En dat heeft nu al gevolgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore