'Volstrekt stuurloos'

Amerikaanse regering wil nog strenger optreden in Portland

26 juli 2020 23:27

Na de wekenlange protesten in Portland heeft de Amerikaanse regering aangekondigd nog strenger te gaan optreden tegen gewelddadige demonstranten. Nieuwe maatregelen worden waarschijnlijk deze week getroffen.

Dat zei de minister van Binnenlandse Veiligheid, Chad Wolf. Volgens hem is het niet te tolereren dat federale veiligheidsagenten nacht na nacht worden aangevallen en verwond.

'Volstrekt stuurloos'

Het is Wolf een doorn in het oog dat het in Portland steeds weer uit de hand loopt. De stad is volgens hem 'zeker op bepaalde uren in de nacht volstrekt stuurloos'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump dreigt met paramilitairen in meer linkse Amerikaanse steden

Sinds de gewelddadige dood van de Afro-Amerikaan George Floyd door toedoen van een witte politieman is het op veel plaatsen in de VS onrustig. In Portland richt het protest zich bovendien op de federale troepen die president Donald Trump tegen de wil van de lokale overheid heeft ingezet.

Law-and-order

Trump verwijt de Democratische stadsbestuurders dat ze geen vat krijgen op het geweld en de misdrijven ter plaatse. Critici van de president beweren echter dat hij de paramilitaire troepen in de steden vooral inzet om zichzelf te kunnen profileren voor de komende verkiezingen als de president van law-and-order. Dat hij daarmee vijanden in de steden maakt, zou hem niet deren omdat ze daar toch niet op hem stemmen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore