Ga naar de inhoud
'In strijd met kerk'

Polen wil uit Europees verdrag dat geweld tegen vrouwen bestrijdt

De Poolse minister van Justitie Ziobro. Beeld © ANP

De Poolse regering wil volgende week stappen zetten om zich terug te trekken uit het Verdrag van Istanbul. Dat is gericht op het voorkomen van geweld tegen vrouwen. Volgens de Poolse regering worden vrouwen al voldoende beschermd als gevolg van hervormingen in de afgelopen jaren.

Dat vindt de Poolse minister van Justitie Zbigniew Ziobro. "Het bevat elementen van een ideologie die wij schadelijk achten", zegt hij.

Lhbti-rechten

Zijn regeringspartij PiS is het er niet mee eens dat er aandacht moet worden besteed aan gendergerelateerde zaken op scholen. Ook zou het verdrag in strijd zijn met waarden van de katholieke kerk.

Partij PiS behoudt sterke banden met de katholieke kerk. Één van de speerpunten in hun verkiezingscampagne was het inperken van lhbti-rechten.

David (18) vecht in Polen tegen homohaat: 'Je loopt hier zo klappen op'

02:14
David is homoseksueel en vecht in Polen voor zijn rechten.

Demonstraties

Ook de traditionele waarden van het Poolse gezin zijn erg belangrijk. Nu president Duda begint aan zijn tweede termijn is de verwachting dat deze idealen worden doorgetrokken. 

Afgelopen week werd er in Polen gedemonstreerd tegen de plannen van de regering. De regering uitte al eerder kritiek op het verdrag, dat in 2015 werd ondertekend door de vorige Poolse regering. Ook Nederland ondertekende het verdrag in 2011.