Pepperspray en rake klap

Ophef in Belgie: agent slaat jongen in gezicht die geen mondkapje op wil

26 juli 2020 17:36
Omstanders filmden de confrontatie tussen de agent en de man die een mondkapje weigerde te dragen.

Beelden van een confrontatie tussen een politieagent en een jongere in Roeselare roepen veel reacties op in België. De jongen werd door de agent aangesproken op het niet dragen van een mondkapje. De woordenwisseling die volgde liep flink uit de hand.

Stadswachters controleerden gistermiddag een groep jongeren op het naleven van de corona-maatregelen op een skatepark in Roeselare. Omdat één van de aanwezige jongeren weigerde een mondkapje te dragen werd de politie erbij gehaald.

Pepperspray

Op een video is te zien hoe de motoragent de jongen meerdere keren om zijn identiteitsbewijs vraagt. Hij weigert en maakt de agent uit voor 'nazi' en 'fascist'. Daarop spuit de agent pepperspray in de ogen van de jongen en geeft hem een rake klap. Bekijk hier de beelden:

Tegen de grond gewerkt

Uiteindelijk wordt de jongen tegen de grond gewerkt en met behulp van een collega-agent ingerekend. De jongen is volgens de politie inmiddels weer op vrije voeten. Maar het Belgische Openbaar Ministerie start een onderzoek naar het voorval.

Ook komt er een intern tuchtonderzoek naar het handelen van de agent. De beelden van de confrontatie zorgen in België voor veel en vooral ook gemengde reacties.

Goed gehandeld

Op social media laten mensen weten dat de agent goed handelde en de jongen maar had moeten luisteren en meewerken.

Nieuwe regels pas net van kracht

Al kan het handelen van de motoragent ook op kritiek rekenen. De regel voor het verplicht dragen van een mondkapje in de binnenstad van Roeselare was namelijk pas net van kracht, en ook had de burgemeester van Roeselare laten weten dat zijn stad eerst aan 'sensibilisering' zou doen in plaats van meteen streng te handhaven.

Volgens de Belgische politicus Els Ampe was het geweld dat de agent gebruikte daarom onnodig. "Zitten wij nu in Amerika ofzo", vraagt ze zich hardop af op Twitter.

De burgemeester van Roeselare blijft zelf neutraal. "Geweld en het niet respecteren van de regels is hoe dan ook nooit goed te keuren", laat Kris Declercq op Facebook weten. "Het bestrijden van Corona zal enkel maar samen lukken."

Maar dat samen ten strijden trekken is juist wat Els Ampe, die de actie van de agent veroordeelt, nu mist. Ze wijst op Twitter naar de onduidelijkheid rond de corona-maatregelen en roept op tot een landelijke verplichting van het dragen van mondkapjes. Want steeds meer steden scherpten de afgelopen dagen zelf de corona-regels aan. 

Ziekenhuisbezetting

Reden is het aantal besmettingen dat al dagenlang in rap tempo oploopt in België. Afgelopen woensdag werd in één dag zelfs het hoogste aantal besmettingen sinds mei geteld. Ook de ziekenhuisbezetting neemt er op veel plekken toe. De angst voor een tweede golf zit er bij onze zuiderburen daarom goed in.

Belgische coronapatiënten gaven afgelopen maart een kijkje in het ziekenhuis: 'Het is de hel'

Honderden Nederlanders liggen in het ziekenhuis als gevolg van het coronavirus, maar hoe is om daar te liggen? Een aantal Vlaamse patiënten vertellen hoe dat eraan toe gaat: 'Niemand mag me aanraken.'

De provincie Antwerpen is op dit moment de grooste brandhaard van België. Ongeveer de helft van het aantal nieuwe besmettingen komt uit die regio. Reden voor de burgemeester van Antwerpen om de regels deze week aan te scherpen.

En ook in die stad worden de regels streng gehandhaafd. Gisteravond sloot de politie negen cafés vanwege het niet naleven van de corona-maatregelen.

Dat de situatie zorgelijk is onderstreepte de vooraanstaande viroloog Marc van Ranst gisteren nog maar eens. "Plan graag uw bezoek aan Antwerpen wanneer deze uitbraak weer onder controle is", liet hij op Twitter weten

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Liveblog: de laatste updates over de coronacrisis

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore