Populaire gouverneur opgepakt

Tienduizenden Russen in opstand tegen Poetin

25 juli 2020 19:15 Aangepast: 25 juli 2020 19:31
Massaal protest tegen Poetin in Chabarovsk. Beeld © AP

'Poetin is een dief' en 'Breng Foergal terug naar huis', roepen tienduizenden demonstranten in Chabarovsk, een stad in het verre oosten van Rusland. Al weken zijn daar grote protesten, omdat hun lokale gouverneur Sergej Foergal door Moskou in de gevangenis is gezet.

Gouverneur Foergal werd 9 juli plots opgepakt en met het vliegtuig naar Moskou vervoerd, ruim zesduizend kilometer verderop. Officieel wordt hij verdacht van betrokkenheid bij verschillende moorden, maar volgens de demonstranten is het een politieke afrekening, bedacht door het Kremlin.

Te populair voor Poetin

Afgelopen maandag werd hij officieel door Poetin uit zijn functie gezet. De gouverneur is erg populair in de regio, maar hoort niet bij de Verenigd Rusland-partij van president Vladimir Poetin. In 2018 won Foergal zelfs verkiezingen van een gouverneur die gesteund werd door het Kremlin.

"Geef ons Foergal terug. Ik zeg dit als moeder van vele kinderen en als zakenvrouw. Hij is onze keuze en hij deed veel voor bedrijven en mensen. Geef ons Foergal gewoon terug", aldus demonstrant Victoria.

De populaire gouverneur Sergej Foergal zit in Moskou in de cel. De populaire gouverneur Sergej Foergal zit in Moskou in de cel.

In Moskou zitten ze in hun maag met de ontwikkelingen. De Russische economie hapert door de coronacrisis en nu is er ook nog een groeiende opstand in Siberië. De anti-Poetin-protesten houden al enkele weken aan en zijn met tienduizenden deelnemers bijzonder groot voor Russische begrippen. Ook opvallend: de autoriteiten hebben nog niet hardhandig ingegrepen.

Het derde weekend op rij met massaal protest in Chabarovsk. Het derde weekend op rij met massaal protest in Chabarovsk.

Verraad

Poetin probeerde de boel te sussen door een nieuwe gouverneur aan te stellen voor de regio. Maar ook dat valt niet goed in Chabarovsk. De kandidaat van het Kremlin heeft geen enkele connectie met de regio. "De partij heeft gouverneur Foergal gewoon verraden en stuurde een soort van goedkope vervanger voor hem in de plaats. Dat wordt gezien als een klap in het gezicht", aldus een demonstrant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Poetin krijgt voor altijd de macht in Rusland: dit moet je weten

In Chabarovsk hebben ze nu genoeg van de bemoeienis uit Moskou, zeven tijdzones verderop. "Waarom vertellen ze ons dat we het recht niet hebben om naar buiten te gaan en onze mening te geven?", aldus een van de demonstranten. De onvrede over het beleid van Poetin komt eruit, de protesten hier houden nog wel even aan.

Russen stemmen over aanpassing grondwet: 'Veel mensen komen voor een cadeautje'

Poetin wil verkiezingen graag winnen met grote cijfers en trekt alles uit de kast.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore