Opdracht tot sluiting

Amerikanen breken Chinees consulaat in Houston open

25 juli 2020 07:49
Beeld © AFP

Amerikaanse agenten hebben de achterdeur van het Chinese consulaat in Houston opengebroken. Ze deden dat kort nadat het bevel van de Amerikaanse regering tot sluiting van de diplomatieke post van kracht is geworden.

De mannen die de deur van het consulaat forceerden waren niet in uniform gekleed. Het is daarom niet helemaal zeker of het agenten waren. Op vragen van verslaggevers gaven ze geen antwoord. 

Nadat de deur was geopend, werd het gebouw bewaakt door veiligheidsmensen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Even daarvoor was het personeel van het consulaat vertrokken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw strijdtoneel VS en China met sluiting consulaten over en weer

Chinese activisten protesteerden buiten het gebouw, maar werden door de politie op afstand gehouden. Ze riepen anti-communistische teksten en bekritiseerden het personeel van de diplomatieke post.

Sluitingen over en weer

De Amerikaanse regering gaf dinsdag opdracht de diplomatieke post in Houston te sluiten. Vrachtwagens reden daarna af en aan om spullen en apparatuur weg te halen. Ook zouden documenten in brand zijn gestoken. China reageerde boos en gaf opdracht het Amerikaanse consulaat in Chengdu te sluiten.

Volgens de VS was de post in Houston een 'nest van spionnen', die zich bezig zouden houden met het stelen van informatie van verschillende bedrijven in Texas. China wijst de beschuldigingen van de hand en noemt het 'kwaadaardige laster'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore