Aanvaarden nominatie

Trump schrapt bijeenkomst Republikeinse conventie in Florida

24 juli 2020 00:43 Aangepast: 24 juli 2020 02:42
Trump gisteravond tijdens zijn persmoment over het coronavirus. Beeld © ANP

Donald Trump heeft donderdag de belangrijkste bijeenkomst van de Republikeinse conventie die in augustus gepland stond in Jacksonville, Florida, geannuleerd. Dat zei de president tijdens een persconferentie over het coronavirus.

Tijdens de bijeenkomst in het kader van de Republikeinse conventie zou hij hoogstwaarschijnlijk de nominatie accepteren om namens de partij presidentskandidaat te zijn. Hij schrapt de bijeenkomst vanwege de coronaviruspandemie die in de zuidelijke staten in de VS oplaait.

Het plan was tot gisteren een gedeelde conventie. Het partijcongres, waarbij de stemming plaatsvindt die bepaalt of Trump de kandidaat wordt, zou in Charlotte, in de staat North Carolina worden gehouden. Het aanvaarden van zijn nominatie zou Trump op 27 augustus in Jacksonville doen, maar dat deel is nu geschrapt. 

'Amerikanen beschermen'

"We zullen geen grote openbare conventie houden, dit is niet het moment", verklaarde de president zijn beslissing. Trump is van mening dat het zijn plicht als president is om "de Amerikanen te beschermen".

De belangrijkste reden om het evenement in te annuleren was "veiligheid", zei Trump. "Het is moeilijk voor ons om te zeggen dat er veel mensen in een kamer moeten zitten en dat andere mensen dat niet moeten doen", aldus de president. "Ik denk dat we daarmee het goede voorbeeld geven."

De kleinere activiteiten in Charlotte gaan volgens Trump wel door. Daar zullen dan minder gedelegeerden bij aanwezig zijn. Oorspronkelijk stond ook de grote, afsluitende bijeenkomst van de conventie gepland in Charlotte, maar de burgemeester van de stad wilde daar niet beginnen met het oog op de pandemie. 

Onduidelijkheid

Trump zegt wel op een bepaald moment een speech te zullen houden, zoals gebruikelijk op de conventie, maar in "een andere vorm".

"Het is nu een maand voor het partijcongres totaal onduidelijk wat de Republikeinen gaan doen", zegt correspondent Erik Mouthaan. "Trump lijkt zelfs te suggereren dat hij de nominatie van zijn partij pas later zal aanvaarden, dus los van het congres. Of misschien wel zonder mensen om hem heen. Dat zou uniek zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is waarom Trump het coronavirus ineens serieus neemt

Tot nu toe had Trump altijd gezegd dat hij het aanvaarden van zijn nominatie voor een volle zaal juichende mensen behoorde te doen. Dat scenario lijkt nu van de baan. Eerder besloten de Democraten hun conventie, waar Joe Biden waarschijnlijk wordt aangewezen als de tegenstander van Trump, virtueel te houden in Milwaukee.

Hoogtepunt campagneseizoen

"Biden heeft laten weten wel degelijk de nominatie te aanvaarden tijdens het partijcongres, al zullen er geen gedelegeerden in de zaal zitten", zegt Mouthaan. De bijeenkomsten zijn normaal gesproken het hoogtepunt van het campagneseizoen. "Het is een kans voor de partijen om hun kandidaat zo goed mogelijk naar voren te laten komen."

"Op conventies vinden ook vaak bijzondere momenten plaats", vervolgt Mouthaan. "Zoals de speech van Michelle Obama van vier jaar geleden. De partijen krijgen ook zendtijd van de grote Amerikaanse zenders, die kunnen ze goed gebruiken. Al die dingen staan nu op het spel."

De Verenigde Staten passeerde gisteren de grens van vier miljoen besmettingen met het coronavirus.

Ommezwaai Trump: 'Draag een mondkapje'

Onlangs veranderde president Trump van mening over het dragen van mondkapjes, die hij eerder als onnodig beschouwde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore