Enkele lichtgewonden

Iraans passagierstoestel moet uitwijken voor straaljager VS

24 juli 2020 00:06 Aangepast: 24 juli 2020 09:20
Een toestel van Mahan Air (archieffoto) Beeld © EPA

De piloot van een Iraans passagiersvliegtuig heeft boven Syrië een snelle uitwijkmanoeuvre moeten maken om een botsing met een Amerikaanse straaljager te voorkomen. Door de beweging van het toestel raakten enkele passagiers lichtgewond.

Aanvankelijk was er onduidelijkheid over het land waar het gevechtsvliegtuig bij hoorde. Het officiële Iraanse persbureau IRIB News maakte melding van een toestel van de Israëlische luchtmacht. Volgens de piloot ging het om een Amerikaans toestel.

Later in de nacht bevestigde de VS dat het toestel inderdaad Amerikaans was. Een woordvoerder liet weten dat de straaljager een visuele inspectie van het Iraanse toestel uitvoerde toen het een plek in Syrië passeerde waar Amerikaanse troepen aanwezig zijn. Volgens de Amerikanen bleef het toestel op veilige afstand. 

Veilig geland

Het passagiersvliegtuig van Mahan Air was onderweg van Teheran naar Beiroet in Libanon. Het landde uiteindelijk veilig op een vliegveld daar.

Israël en de VS beschuldigen Mahan Air al enige tijd van het vervoeren van wapens naar strijders in Syrië die banden hebben met Teheran. Een woordvoerder van het Israëlische leger gaf geen direct commentaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegtuig in Duitsland crasht tegen verkeerstoren en blijft hangen

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore