Op de bank hangen

Betere gezondheid? Minder tv kijken scheelt enorm

23 juli 2020 10:26 Aangepast: 23 juli 2020 17:22
Beeld © iStock

Het beperken van het kijken van tv (of video kijken op een telefoon) tot maximaal twee uur per dag, heeft een forse invloed op de gezondheid. Uit een Britse studie onder een half miljoen mensen blijkt dat aandoeningen zoals kanker en hart- en vaatziekten het minst voorkomen onder personen die dagelijks minder dan twee uur naar een scherm keken.

In de studie werden tussen 2006 en 2018 een half miljoen mensen tussen 37 en 73 jaar oud gevolgd. Volgens de onderzoekers wijzen de uitkomsten erop dat volwassenen schermtijd zo beperkt mogelijk moeten houden.

Als alle deelnemers in het onderzoek dat hadden gedaan, dan zou dat potentieel ruim 5 procent van alle sterfte hebben gescheeld. Volgens de onderzoekers zou bijna 8 procent van de sterfte aan hart- en vaatziekten kunnen worden voorkomen of uitgesteld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlander besteedt vrije tijd het meest aan tv kijken

Gebrek aan beweging

Hoogleraar publieke gezondheid Lennert Veerman zegt dat dit onderzoek eerdere bevindingen bevestigt. "Wat dit onderzoek sterk maakt, is dat andere onderzoeken hetzelfde hebben gevonden. De belangrijkste gezondheidsrisico's lijken te liggen in het gebrek aan beweging. Veel mensen kijken zittend naar een scherm."

Volgens Veerman, die doceert aan de Griffith Universiteit in het Australische Queensland, gaat het gezondheidsrisico na zo'n 2 à 3 uur zitten, snel omhoog. "Het niet-bewegen brengt bovendien andere risico's met zich mee, zoals slecht eten en drinken."

Diabetes en depressie

Naast hart- en vaatziekten, verhoogt het gebrek aan beweging ook het risico op diabetes en lage rugpijn. "En het leidt tot extra druk op de mentale gezondheidszorg, meer depressies en angststoornissen lijken er ook mee samen te hangen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sporten, eten, ontspannen: zo krijg je een betere weerstand

De oplossing ligt volgens de Britse onderzoekers en Veerman in het meer bewegen. "Je moet andere activiteiten vinden in je leven, zoals meer sporten of de hond uitlaten. Of ga eens een beetje het huis schoonmaken."

Onderbreking is ook goed

Er is ook nog goed nieuws, zegt Veerman. "Als je de periodes dat je kijkt, of het nou naar tv is of een video op je telefoon, regelmatig onderbreekt, heeft dat goede effecten op de gezondheid. Je kan natuurlijk ook lopend naar je telefoon kijken, maar dat brengt weer andere risico's met zich mee."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore