Hardhandig optreden

Trump wil in meer steden VS federale agenten inzetten

23 juli 2020 00:13 Aangepast: 23 juli 2020 08:59
De federale agenten staan in Portland tegenover demonstranten. Beeld © ANP

De Amerikaanse president Donald Trump gaat op meer plekken federale agenten inzetten om geweld bij demonstraties in te dammen. Dat kondigde hij aan bij een bijeenkomst met journalisten in het Witte Huis.

Trump, die vindt dat sommige (Democratische) burgemeesters niet adequaat handelen, gaat de zogenoemde Operation Legend uitbreiden. Hij noemde onder andere de stad Chicago en verklaarde dat zijn regering "er niet bij zal staan te kijken" hoe het geweld in die stad groeit. Ook gaan er troepen naar Albuquerque in de staat New Mexico.

Niet welkom

De federale agenten moeten de lokale politie steunen in de strijd tegen geweld maar hun inzet is bepaald niet overal welkom. Zo roept Lori Lightfoot, de burgemeester van Chicago, Trump op om geen federale troepen te sturen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Trump dreigt met paramilitairen in meer linkse Amerikaanse steden

Ook de burgemeester van Portland riep afgelopen weekend Trump op om zijn agenten terug te halen naar hun gebouwen die ze horen te beschermen of helemaal weg te halen uit de stad. Aanleiding was een serie arrestaties door de agenten tijdens demonstraties tegen racisme en politiegeweld.

Hardhandig

De agenten droegen militaire kleding en het was voor het publiek niet duidelijk van welk onderdeel ze waren. Volgens getuigen gingen ze daarbij nogal hardhandig te keer.

"Vandaag kondig ik een uitbreiding aan van de federale wetshandhaving in Amerikaanse gemeenschappen die worden geplaagd door gewelddadige criminaliteit", zei Trump. "We hebben geen keus en moeten betrokken raken. Het bloedvergieten moet eindigen, het bloedvergieten zal eindigen."

'Straatagenten'

Minister van Justitie William Barr verklaarde dat de federale agenten als "straatagenten" zullen fungeren die "moorden oplossen en gewelddadige bendes neerhalen".

De dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die om het leven kwam bij zijn arrestatie, heeft in veel steden in de VS de spanningen enorm doen toenemen. De rust is op veel plaatsen nog niet teruggekeerd.

Ommezwaai Trump: 'Draag een mondkapje'

President Trump riep gisteren op tot het dragen van een mondkapje en afstand houden als maatregelen tegen het coronavirus. Eerder vond hij mondkapjes nog niet nodig, maar hij veranderde van inzicht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore