Boven jungle

Negen militairen omgekomen bij helikopterongeluk in Colombia

22 juli 2020 04:11 Aangepast: 22 juli 2020 04:14
Ter illustratie: een helikopter van het Colombiaanse leger. Beeld © AFP

Een helikopterongeluk in Colombia heeft aan negen militairen het leven gekost. Zes anderen raakten gewond en twee bemanningsleden zijn nog vermist. Het toestel stortte neer in de jungle.

Dat vertelde de Colombiaanse president Ivan Duque gisteren tijdens een televisietoespraak. Het gaat om een UH-60 Black Hawk helikopter van het Colombiaanse leger.

Verzetsstrijders FARC

De bemanning van het toestel was bezig met een missie boven een jungle in het zuiden van het land. In het gebied bevinden zich veel overgebleven verzetsstrijders van de rebellenbeweging FARC.

De terreurbeweging tekende een paar jaar geleden een akkoord met Colombia, maar aanhangers van FARC houden zich nog altijd schuil in de jungle. Ze verdienen hun geld onder andere met het smokkelen van drugs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Helikoptercrash Aruba: Erwin was 'geweldige papa', Christine 'stoer én lief'

FARC

De FARC ontstond in de jaren '60, uit onvrede onder Colombiaanse boeren. De communistische guerrillabeweging kwam op voor de rechten van arme boeren en streed tegen de grootgrondbezitters. Het doel heiligt de middelen: De FARC pleegde aanslagen, handelde in drugs en ontvoerde vooraanstaande politici.

Het Colombiaanse leger onderzoekt wat er precies met de helikopter is gebeurd. In het verleden zijn vaker helikopterongelukken in Colombia geweest. Vaak werden die veroorzaakt door slecht weer of mechanische problemen. Een enkele keer zaten bendes of guerrillastrijders erachter.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore