Ga naar de inhoud
Andere toon

Trump denkt dat pandemie 'erger wordt' en adviseert mondkapjes

De Amerikaanse president Donald Trump tijdens de persconferentie in het Witte Huis. Beeld © AFP

De Amerikaanse president Trump adviseert Amerikanen om een mondkapje te dragen op plekken waar afstand houden tot anderen onmogelijk is. "Of je mondkapjes nu leuk vindt of niet, ze zijn zeker effectief", vertelde hij tijdens zijn eerste persconferentie sinds weken.

Niet eerder sprak de Amerikaanse president zich zo nadrukkelijk uit voor het gebruik van mondkapjes. Zelf droeg Trump tijdens de persconferentie overigens geen mondkapje.

'Gaat niet goed'

Trump vertelde verslaggevers tijdens de persconferentie ook dat de pandemie waarschijnlijk 'eerst erger wordt, voordat het beter wordt'. Eerder zei de Amerikaanse president juist herhaaldelijk dat het virus 'wel weg zal gaan', nu gaf hij toe dat het in bepaalde delen van de Verenigde Staten 'niet goed gaat'. "Ik zeg het niet graag, maar het is wat het is", verklaarde Trump. "Het virus is overal ter wereld."

Trump
Lees ook:
Trump dreigt met paramilitairen in meer linkse Amerikaanse steden

De uitspraken van Trump op de persconferentie

00:29

De laatste weken gaf Trump geen persconferenties over het coronavirus meer. Een opmerking van de president om het virus te bestrijden met desinfectiemiddel, stuitte in april op veel kritiek. Niet lang daarna besloot hij de dagelijkse persconferenties te stoppen.

Geen virusdeskundigen

Gisteren werd Trump niet vergezeld door zijn vaste team van medici, zoals virusdeskundigen Anthony Fauci en Deborah Birx. Op de vraag waar zij zijn antwoordde Trump dat Birx 'om de hoek staat'. Waarom zijn niet bij de persconferentie aanwezig waren is niet duidelijk.

Trump
Lees ook:
Trump draagt voor het eerst mondkapje in openbaar, nieuw record coronabesmettingen

De persconferentie duurde korter dan gebruikelijk en de president was kort van stof. Ook beantwoordde hij slechts een beperkt aantal vragen van journalisten.   

'Zorgelijke stijging'

Hij riep Amerikanen op mondkapjes te gebruiken, sociale afstand te houden en regelmatig de handen te wassen. De zuidelijke staten van Amerika hebben te maken met een 'zorgelijke stijging' van het aantal besmettingen, vindt Trump. Daarom vraagt hij jonge Amerikanen om drukke kroegen en andere veel bezochte plekken te vermijden. "Wees slim en blijf veilig", vertelde hij.

In de Verenigde Staten zijn meer dan 3,8 miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus. 141.817 mensen zijn aan de gevolgen overleden. Dat aantal blijft nog dagelijks stijgen.

Magere Hein waarschuwt strandgangers VS voor corona

01:07
Een opvallend protest in de Amerikaanse staat Florida: daar gaat advocaat Daniel verkleed als Magere Hein over het strand. Hij wil zo strandgangers wijzen op de gevaren van het coronavirus.