Minder ijs

IJsberen mogelijk al voor 2100 uitgestorven door klimaatverandering

20 juli 2020 19:53 Aangepast: 20 juli 2020 19:54
Beeld © Getty Images

Klimaatverandering kan leiden tot het snel uitsterven van ijsberen. De kans is groot dat het roofdier binnen de tijdspanne van een mensenleven nagenoeg is verdwenen. Dat melden wetenschappers in Nature Climate Change, een tijdschrift over onderzoek naar de effecten van klimaatverandering.

De ijsbeer, die leeft in het Noordpoolgebied, heeft het in sommige regio's al niet makkelijk. Door de opwarming van de aarde smelt er steeds meer van hun leefgebied weg. De carnivoren eten bij voorkeur zeehond, maar zijn afhankelijk van zee-ijs om in de buurt te komen van hun prooi.

Vasten

IJsberen kunnen in principe maandenlang vasten, vooral in de zomer wanneer het zee-ijs smelt. Maar met de opwarming van de aarde, die in het Noordpoolgebied twee keer zo snel gaat, duurt de periode zonder ijs steeds langer.

Omdat de dieren niet in staat zijn een andere voedselbron te vinden die zo rijk is als de zeehonden in hun omgeving, wagen steeds meer hongerige beren zich al ver buiten hun territorium, in de buurt van bewoonde gebieden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Russisch dorp houdt kinderen binnen: 56 hongerige ijsberen in de buurt

De kans dat ijsberen de winters zonder voedsel overleven, wordt steeds kleiner door hun afnemende lichaamsgewicht, zeggen de wetenschappers. Vooral jonge dieren hebben minder vetreserves en overleven dit soort gedwongen vastenperiodes niet.

Als de uitstoot van broeikasgassen in hetzelfde tempo doorgaat als nu, zal de populatie van de dieren tegen 2100 in gevaar raken, concluderen de onderzoekers.

'Even slikken'

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) laat weten enorm geschrokken te zijn. "Het is even slikken omdat wat we al langer vreesden nu wetenschappelijk nog preciezer is onderbouwd. Er zullen in de toekomst een stuk minder ijsberen zijn dan nu", zegt Gert Polet, ijsberenexpert van WWF-NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

IJsbeertweeling geboren in Ouwehands Dierenpark

"Maar het is nog niet te laat: als we de uitstoot nu stoppen dan blijft de schade nog enigszins beperkt en kunnen we naar schatting ruim 50 procent van het zee-ijsoppervlak behouden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore