Aanslag generaal Soleimani

Iran executeert man wegens spionage voor Israël en VS

20 juli 2020 09:02 Aangepast: 20 juli 2020 09:21
Mahmoud Mousavi-Majd Beeld © Iraanse media

In Iran is Mahmoud Mousavi-Majd geëxecuteerd. Hij was veroordeeld wegens het doorspelen van informatie over de invloedrijke generaal Qassem Soleimani aan de Israëlische en de Amerikaanse geheime dienst. 

Soleimani werd in januari door de VS met een luchtaanval uit de weg geruimd toen hij op het vliegveld van Bagdad was. De aanslag op Soleimani zette de relatie tussen Iran en de VS onder grote druk. 

Spionage

Mousavi-Majd werd gisteren terechtgesteld. Hij werd er niet van beschuldigd iets met die moordaanslag zelf te maken te hebben. Hij werd twee jaar geleden al gearresteerd wegens spionage. 

Qassem Soleimani was een van de invloedrijkste hoge militairen in Iran en gold als de rechterhand van de geestelijk leider ayatollah Khamenei. De generaal speelde een sleutelrol bij de vaak succesvolle Iraanse militaire bemoeienissen met de Syrische burgeroorlog en met de strijd in Irak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Wordt het oorlog? Vijf vragen over dodelijke aanval op Iraanse generaal

Drie executies uitgesteld

In Iran werden vorig jaar volgens Iran Human Rights ten minste 280 mensen geëxecuteerd, onder wie vier minderjarigen. Afgelopen week werd de executie van drie mannen (van 26, 26 en 28 jaar) overigens uitgesteld na een storm van protesten op Iraanse sociale media.

De drie deden in november mee aan de massale demonstraties die in Iran werden gehouden vanwege de hoge brandstofprijzen. In tientallen steden gingen mensen de straat op. Het groeide uit tot het grootste protest tegen de machthebbers in jaren. Een rechtbank veroordeelde hen tot de dood nadat op hun telefoon bewijs zou zijn gevonden dat ze betrokken waren geweest bij het in brand zetten van banken, bussen en overheidsgebouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Executie drie Iraanse demonstranten gaat niet door: 'ze hebben geluk'

Andere wind?

Het lijkt er op dat de Iraanse autoriteiten bang zijn voor een nieuwe golf protesten als de mannen inderdaad ter dood worden gebracht. Maar het is niet zo dat er nu opeens een andere wind gaat waaien, denkt Midden Oosten-correspondent Olaf Koens.

"Ondanks de economische crisis, ondanks corona, wat Iran zwaar getroffen heeft, gaat het executeren van andere gevangenen gewoon door."

Waarom Iraniërs blijven demonstreren

Demonstraties tegen de verhoging van de brandstofprijzen in Iran eerder dit jaar groeiden uit tot een protest tegen de hele regering.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore