Miljardenpakket

Nog geen akkoord op EU-top, 'maar schot in de zaak'

20 juli 2020 06:29 Aangepast: 20 juli 2020 15:40
Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad. Beeld © ANP

In Brussel heeft de EU-top de hele nacht doorgepraat over het herstelfonds, maar nog altijd is men niet tot een akkoord gekomen. Toch gaan de gesprekken 'richting een akkoord', ziet politiek verslaggever Fons Lambie. Ook premier Rutte zegt dat er 'schot in de zaak' zit.

Europese regeringsleiders praten inmiddels al vier dagen over een nieuw onderhandelingsvoorstel van EU-president Michel over de nieuwe EU-begroting en het miljardenpakket.

Vanmiddag verder

Afgelopen nacht hebben de regeringsleiders doorgehaald, maar ondanks dat zijn ze niet tot een akkoord gekomen. Vanmiddag om 16.00 uur vergaderen de regeringsleiders verder.

Emotionele oproep

Gisteravond deed Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, een emotionele oproep. In een dramatische toespraak verzocht hij de regeringsleiders om tot een akkoord te komen. Hij wil graag dat lidstaten die door de coronacrisis zwaar getroffen zijn, aanspraak kunnen maken op een herstelfonds.

"Ik wens dat de Europese kranten koppen dat de EU een onmogelijke opgave heeft volbracht", vertelde hij gsteravond. "Of willen we het gezicht van een zwak Europa tonen, ondermijnd door wantrouwen?"

Dwarsligger bij topoverleg

Een dag eerder liepen de gemoederen nog hoog op, toen premier Rutte werd gezien als dwarsligger van het topoverleg. Hij kreeg verwijten van andere regeringsleiders en raakte in discussie met Merkel en Macron over de omvang en de verdeling van het herstelfonds.

"Daarnaast wil Rutte keiharde garanties op hervormingen van zuidelijke landen", legde politiek verslaggever Fons Lambie uit. "Rutte wil voorkomen dat landen die de regels rond democratie en rechtsstaat negeren, óók geld krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte wordt gezien als dwarsligger op EU-top: 'Puinhoop is schuld van de Nederlander'

De regeringsleiders touwtrekken tijdens de EU-top voornamelijk over de grootte en de verdeling van het herstelfonds. Een gedeelte daarvan moet beschikbaar komen via subsidies, die niet hoeven worden terugbetaald. Een ander deel wordt verstrekt via leningen, die moeten worden afgelost.

Het compromis dat nu op tafel ligt, bestaat uit 390 miljard euro subsidies. Dat is dan onderdeel van het herstelfonds van 750 miljard euro, zo melden bronnen aan RTL Nieuws.

Ommezwaai

Nederland en andere 'zuinige landen' willen dat het herstelfonds zou bestaan uit leningen. "Nul euro subsidies was de inzet van de zuinige landen, maar voor een akkoord moest een stap worden gezet", zegt Lambie. "Dat lijkt nu te gaan gebeuren. Met het huidige compromis gaat Rutte dus wel akkoord met honderden miljarden euro's aan subsidies, maar krijgt hij afspraken om hervormingen af te dwingen."

Wat de afgelopen dagen in Brussel is gebeurd, zal Rutte nog lang heugen. "De kritiek op de Nederlandse opstelling was snoeihard. Rutte werd gezien als Dr. No of Meneer Nee, Nee, Nee... De Nederlanders zouden de nieuwe Britten zijn. Maar uiteindelijk horen we Rutte vanochtend ook benadrukken dat een akkoord in het belang is van Europa dat uit de crisis komt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore