Ga naar de inhoud
Niet eerste keer

Twitter verwijdert opnieuw bericht van Trump

Donald Trump Beeld © AFP

Twitter heeft een video verwijderd van de tijdlijn van de Amerikaanse president Donald Trump vanwege een klacht over de rechten. Het is niet voor het eerst dat Trump en Twitter het met elkaar aan de stok hebben.

Het gaat om een soort campagnevideo die werd geretweet door Trump en waarin onder andere muziek van de groep Linkin Park te horen is. Machine Shop Entertainment, een managementbedrijf van Linkin Park, diende een klacht in waarna Twitter de tweet verwijderde. 

Sinds mei zijn er over en weer irritaties geweest tussen de Amerikaanse president en Twitter. Toen er na de dood van George Floyd door gewelddadig politieoptreden van witte politieagenten massaprotesten losbarstten, werd bij een tweet van Trump een waarschuwing geplaatst. Hij dreigde toen met geweld tegen de demonstranten.

Trump reageerde woedend op het ingrijpen van Twitter. "Het platform bemoeit zich nu met de presidentsverkiezingen en tast de vrijheid van meningsuiting aan", schreef de president. "Ik, als president, laat dit niet gebeuren", beloofde Trump.

Oorlog
Lees ook:
Oorlog tussen Trump en Twitter: meer dan een symbolische strijd?

Die belofte werd snel ingelost: Trump tekende de dag erna een presidentieel bevel waarmee hij de Amerikaanse communicatiewet wil aanpassen. Hiermee zou bescherming voor techbedrijven wegvallen. 

Meer incidenten

Toch hield het hier niet mee op. Niet lang hierna heeft Twitter een bewerkte video die de Amerikaanse president deelde op Twitter gemarkeerd als nepnieuws en bij een andere tweet werd gewaarschuwd voor de inhoud vanwege 'beledigend gedrag'. 

Toch lijkt de president hierdoor niet te stoppen met Twitter. Hij stuurt nog steeds dagelijks tientallen berichten, en ook na een grote hack van het social media-bedrijf benadrukte een woordvoerder het nogmaals: "De president blijft op Twitter."