Ga naar de inhoud
Kamp al-Hol

Duitse regering: vluchtelingenkamp Syrië broedplaats voor extremisme

Vrouwen en kinderen in het door Koerden gefaciliteerde kamp al-Hol. Beeld © AFP

Het vluchtelingenkamp al-Hol in het noordoosten van Syrië is een broedplaats voor moslimextremisme geworden, zegt de Duitse regering. Zij spreekt over een gevaarlijke terreurschool.

In het overvolle kamp, dat ligt in een door Koerden gecontroleerd gebied, zitten veel buitenlandse vrouwen die aanhanger zijn van de radicaalislamitische terreurbeweging IS. Deze zogenoemde IS-bruiden zouden de IS-ideologie doorgeven aan minderjarigen in georganiseerde lesgroepen.

Het aantal geradicaliseerde kinderen en jongeren is dan ook groot. De IS-leiding zou deze groep als 'volgende generatie' beschouwen. Geweld in woorden en daden neemt toe, stelt Berlijn na vragen uit de Duitse politiek.

Terughalen IS-kinderen

Sommige Duitse partijen pleiten voor het terughalen van IS-kinderen. Maar het is een gevoelige kwestie, ook in Nederland. Voorstanders noemen het een gebaar van menselijkheid, tegenstanders vrezen de import van terreur.

Beelden uit kamp al-Hol: 'Islamitische Staat blijft bestaan'

01:59
In kamp al-Hol worden vrouwen en kinderen uit het gevallen kalifaat opgevangen. Hier wachten ze op hun berechting of tot ze worden teruggestuurd naar hun land van herkomst.
Kabinet
Lees ook:
Kabinet gaat in hoger beroep tegen uitspraak terughalen IS-kinderen