Bitcoins gevraagd

Trump blijft ondanks hack gewoon op Twitter, FBI doet onderzoek

16 juli 2020 21:57 Aangepast: 17 juli 2020 09:50
Donald Trump. Beeld © Getty Images

De Amerikaanse president Donald Trump is niet van plan afscheid te nemen van Twitter, ondanks de grote hack bij de berichtendienst. "De president blijft op Twitter", benadrukte een woordvoerster van het Witte Huis. Op dit moment doet de FBI onderzoek naar de hack van prominente twitteraars.

Persbureau Reuters schrijft over het onderzoek op basis van twee ingewijden.

De woordvoerster van het Witte Huis zei vandaag ook nog dat het Twitter-account van Trump niet in gevaar is geweest. "Zijn account was veilig en is niet gecompromitteerd tijdens deze aanvallen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bitcoin-bende hackt groot aantal belangrijke Twitter-accounts

Twitter: geen bewijs dat wachtwoorden zijn gestolen

Twitter zegt geen bewijs te hebben dat hackers ook toegang hebben gekregen tot wachtwoorden. "We denken op dit moment niet dat het nodig is om uw wachtwoord te veranderen", laat de berichtendienst weten.

Twitter zegt dat uit voorzorg accounts op slot zijn gegooid waarvan in de afgelopen 30 dagen is geprobeerd het wachtwoord te veranderen. Als mensen geen toegang krijgen tot hun account, betekent dat niet automatisch dat de hackers daar hebben toegeslagen. Het bedrijf wil mensen de controle over hun accounts zo snel mogelijk teruggeven, maar dat kan even duren omdat gecheckt moet worden of toegang wordt verleend aan de rechtmatige eigenaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twitter: 130 accounts doelwit bij grote hack

Grote onrust

De hack bij Twitter heeft geleid tot veel onrust. Hackers konden daar de accounts overnemen van grote bedrijven en Amerikaanse sterren, miljardairs en politici. Het ging onder meer om de account van de Democratische rivaal van Trump, oud-vicepresident Joe Biden. Ook diens voormalige politieke baas Barack Obama is getroffen.

Onder de naam van die prominenten verschenen verzoeken om bitcoins over te maken naar een virtuele rekening om meer bitcoins terug te krijgen. Dat verzoek verscheen niet op de Twitterpagina van Trump, die op zijn persoonlijke account ruim 83 miljoen volgers heeft.

Ook een Nederlandse hacker liftte mee op de hack en kon daardoor het account van Geert Wilders binnenkomen. De hacker pastte de profielfoto van Wilders aan naar een karikatuur van een zwarte man en de hoofdfoto veranderde in de vlag van Marokko. "Voor de grap", zegt de hacker tegen RTL Nieuws.

Onderzoek

Het Amerikaanse parlement eist ondertussen opheldering van Twitter over het opzienbarende veiligheidsincident. Twitter moet over een week tekst en uitleg komen geven. Het is nog onduidelijk hoe de daders precies de controle hebben overgenomen over de Twitteraccounts. Twitter zei eerder dat ze mogelijk via een of meerdere medewerkers toegang hebben gekregen.

Niet alleen de Amerikaanse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld. In Nederland liet het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid weten onderzoek te doen naar 'de situatie rond Twitter'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlander bij hackbende Twitter: 'Account Wilders was voor de grap'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore