Ga naar de inhoud
Zes jaar vast

Vrouw Johan van Laarhoven uit Thaise cel

Johan van Laarhoven en zijn vrouw Tukta Beeld © RTL Nieuws

De vrouw van Johan van Laarhoven, Tukta, is voorwaardelijk vrijgelaten uit de gevangenis in Thailand. Dat bevestigen haar Nederlandse advocaten. Ze mag Thailand voorlopig nog niet uit.

Tukta zat een straf uit voor betrokkenheid bij witwassen, een zaak die draait om geld dat Van Laarhoven heeft verdiend met zijn coffeeshops in Nederland. Begin dit jaar mocht Van Laarhoven zelf al naar Nederland om hier de rest van een jarenlange straf uit te zitten.

Van Laarhoven hoorde het nieuws vanmiddag in zijn cel in Vught van zijn advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Knoops-Hamburger. Hij is blij dat zijn vrouw nu eindelijk uit de gevangenis is. Al zal hij pas echt gelukkig zijn als ze hier in Nederland is.

Flinke celstraf

Voor zijn vertrek naar Thailand runt Johan van Laarhoven in Nederland coffeeshopketen The Grass Company. In 2014 wordt hij opgepakt door de Thaise autoriteiten na een rechtshulpverzoek van Nederland.

De Thai besluiten Van Laarhoven zelf te vervolgen. Hij wordt veroordeeld omdat hij in Thailand geld heeft uitgegeven dat hij heeft verdiend met zijn coffeeshops in Nederland. Dat het runnen daarvan in Nederland niet illegaal is, maakt voor de Thaise autoriteiten geen verschil. Ook Tukta krijgt een flinke celstraf.

Johan van Laarhoven: vijf jaar in 'de hel van Bangkok'

03:20
Bekijk deze video van eerder dit jaar over Van Laarhoven en zijn vrouw

Na bemiddeling van justitieminister Grapperhaus stemmen de Thai in met overlevering van Van Laarhoven naar Nederland. Dat gebeurt eerder dit jaar. Afgesproken wordt dat de Thaise straf wordt omgezet naar het Nederlandse strafmaximum van 10 jaar en 8 maanden.

Op 27 augustus 2021 zit Van Laarhovens straf er op. Vanaf augustus dit jaar zou hij volgens Knoops al in aanmerking komen voor deelname aan een penitentiair programma. Gedetineerden kunnen in de laatste fase van hun gevangenisstraf thuis wonen en een programma volgen gericht op terugkeer in de samenleving.

Hoe
Lees ook:
Hoe verder met coffeeshophouder Van Laarhoven? 'Hij heeft dringend hulp nodig'

Klacht

De penitentiaire inrichting Vught waar Van Laarhoven zijn straf uitzit, heeft daarover een positief advies gegeven. Maar het OM ligt dwars, omdat het zou ingaan tegen afspraken die zijn gemaakt met Thailand over het uitzitten van de straf in Nederland. Volgens Knoops zijn daar echter helemaal geen afspraken over gemaakt.

Een klacht van Knoops aan het adres van het OM is tot nu toe onbeantwoord gebleven. De advocaat overweegt een gang naar de Nationale Ombudsman om alsnog gedaan te krijgen dat Van Laarhoven kan deelnemen aan een penitentiair programma.

Weerzien broers Van Laarhoven

00:52
'U kan zien hoe blij ik ben'