Eerlijk proces

Jihadiste mag naar Groot-Brittannië voor 'eerlijk proces' over paspoortinname

16 juli 2020 13:41 Aangepast: 16 juli 2020 16:58
Shamima Begum Beeld © AFP

Een jihadiste die al jaren probeert om vanuit Syrië terug naar huis te keren, heeft daarvoor toestemming gekregen. Ze mag Groot-Brittannië weer in zodat ze het besluit kan aanvechten dat haar de Britse nationaliteit is afgenomen.

Het recht op een eerlijk proces gaat in dit geval boven de zorgen voor de nationale veiligheid, oordeelt het Britse hof van beroep. Die zorgen hadden Shamima Begum haar Britse paspoort gekost. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jihadbruid van Nederlandse IS-terrorist spoorloos verdwenen met baby

Begums liet als 15-jarige tiener in 2015 samen met twee vriendinnen de Londense wijk Bethnal Green achter zich en ging naar het toenmalige 'kalifaat' van terreurgroep IS in Syrië en Irak. Toen dat in elkaar stortte wilde Begum terug naar huis. 

Veiligheidsrisico

Aan het gesteggel leek afgelopen jaar een einde te zijn gekomen. Minister Priti Patel (Binnenlandse Zaken) zei dat ze nooit meer mag terugkeren en dat ze haar nationaliteit voorgoed kwijt is omdat ze een veiligheidsrisico is en blijft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse IS-bruid overweegt Nederland: 'Misschien vraag ik wel asiel aan'

Begum trouwde in het kalifaat met de Arnhemse IS-strijder Yago Riedijk. Ze heeft daarom ook met de gedachte gespeeld naar Nederland te gaan. Begum kreeg drie kinderen die allemaal zijn overleden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore