Weggejaagd

Schrikken: Amerikaanse vader in keuken aangevallen door beer

16 juli 2020 10:15
Archieffoto. Een zwarte beer kan ruim 250 kilo zwaar worden. Beeld © iStock

Midden in de nacht hoorde Dave Chernosky gestommel in de keuken van zijn huis in de Amerikaanse staat Colorado. "Ik dacht nog: ik hoop echt dat het geen beer is", zegt Dave tegen CNN. Maar helaas, naast de koelkast stond een grote zwarte beer.

Het dier, dat naar schatting bijna 200 kilo woog, had kastjes en lades weten te openen en maakte een puinhoop van de keuken. Het lukte Dave het dier naar de garage te jagen, maar de beer schrok van het geluid van de garagedeur en vluchtte terug het huis in. 

Slapende tweeling

Dave's kinderen, een tweeling van 12, lagen beneden te slapen, dus ging hij de beer achterna. "We keken elkaar aan en hij gaf me een klap tegen mijn hoofd. Ik tolde rond en hij mepte me nog een keer op mijn rug", vertelt Dave aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Een berenpoot is niet zacht, ik hoorde mijn hoofd kraken."

Dave had flinke krassen op zijn gezicht en in zijn hals, maar wist weg te komen en schreeuwde naar de boze beer.

Oog en halsslagader

"Als hij niet weg zou gaan, had ik een groot probleem", zegt Dave. "Gelukkig had hij er genoeg van en ging hij er vandoor." Dave heeft geluk gehad: de klauw van de beer miste zijn oog en halsslagader op een haar na.

Hoe de beer binnen is gekomen is niet duidelijk, maar het huis waar Dave verbleef heeft een deurklink op de voordeur. Beren zijn in staat zo'n klink te bedienen en zo een deur open te krijgen.

Beer is gedood

Rangers van de lokale Parks and Wildlife Service wisten de beer met honden op te sporen en hebben het dier gedood. In een verklaring schrijft de dienst: "We houden er niet van een dier te moeten doden, maar als een beer huizen binnendringt en agressief is naar mensen, is het beschermen van de bevolking het allerbelangrijkst ."

Waarschijnlijk is dezelfde beer al vaker gespot in de buurt, waar hij vuilnisbakken plunderde. Eerdere pogingen om het dier te vangen of weg te lokken mislukten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore