51 en 35 jaar

Keniaans meisje (12) binnen maand getrouwd met twee mannen

15 juli 2020 18:52 Aangepast: 15 juli 2020 19:03
archieffoto

Een 12-jarig meisje is door de Keniaanse autoriteiten gered nadat zij binnen een maand met twee volwassen mannen van 51 en 35 jaar trouwde. Het kind werd door haar vader uitgehuwelijkt in ruil voor een bruidsschat.

De vader uit Narok County, iets ten westen van hoofdstad Nairobi, had zijn dochter gedwongen om te trouwen met een 51-jarige man. De bruidsschat bedroeg vier koeien.

Armoede en gesloten scholen

Een medewerker van een kinderrechtenorganisatie werd getipt over de situatie van het meisje. Hij zegt tegen dat armoede en de sluiting van scholen door het coronavirus, zorgt voor een stijging van het aantal kinderhuwelijken in het land.

"Sommige families hebben honger en het vooruitzicht van een bruidsschat is dan erg aantrekkelijk", legt de hulpverlener uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afgelopen maanden 60 kindbruiden Nederland binnengekomen

Het meisje zou hebben geprotesteerd tegen haar uithuwelijking, maar werd daarop mishandeld door haar neven. Na de eerste trouwerij wist ze te ontsnappen. "Ik kon niet terug naar mijn vaders huis, dus daarom ben ik getrouwd met de 35-jarige man, die al getrouwd was", zei het kind tegen een Keniaanse krant.

Celstraf

De vader van het meisje en de twee mannen zijn nu op de vlucht en worden gezocht door de politie. Als ze worden gepakt lopen ze kans op een gevangenisstraf tot 5 jaar en een boete van omgerekend bijna 9000 euro. In Kenia is het verboden om met iemand van onder de 18 te trouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kindhuwelijk niet langer in Nederland erkend

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore