Ga naar de inhoud
Niezende ratten

Coronakunstwerk Banksy in metro Londen weggepoetst

De grafitti werd een paar dagen geleden weer verwijderd. Beeld © Banksy / Instagram

De beroemde Britse kunstenaar Banksy liet onlangs een door de coronacrisis geïnspireerd werk achter in de metro van Londen, maar lang konden reizigers er niet van genieten. Het beheer van het metronetwerk liet de grafitti verwijderen.

Banksy, van wie de identiteit onbekend is, stapte vermomd als schoonmaker de metro in, zo is te zien op een filmpje dat hij op Instagram plaatste. Het werk dat hij achterliet noemde hij 'If You Don't Mask, You Don't Get' en had het coronavirus als thema.

Niezende ratten

De kunstenaar tekende verschillende ratten, onder meer niezend en met mondkapjes als parachute. De kleur die Banksy koos was die van de mondkapjes die door verpleegkundigen gebruikt worden. Op de video is te zien hoe hij reizigers wegstuurde terwijl hij aan het werk was.

Volgens het Londense beheer van het metronetwerk ging het kunstwerk in tegen de 'strikte regels' die gelden tegen grafitti. Het werk van Banksy ging dan ook niet lang mee. Volgens de BBC is het enkele dagen geleden verwijderd. 

Nieuwe versie

In een statement zegt transportbeheerder Transport for London (TfL) het idee achter het kunstwerk te kunnen waarderen. Ook deed het bedrijf de kunstenaar uit Bristol een aanbod. "We willen Banksy de kans geven om een nieuwe versie van zijn boodschap voor onze klanten op een geschikte locatie te plaatsen."

Schaduw
Lees ook:
Schaduw onthult wanneer Vermeer zijn Gezicht op Delft maakte
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.