Ga naar de inhoud
Brits onderzoek

'Verband luchtvervuiling en corona in Brabant en Limburg'

Archieffoto. Beeld © ANP

Onderzoekers uit het Britse Birmingham hebben een relatie ontdekt tussen luchtvervuiling en het grote aantal coronaslachtoffers in Brabant en Limburg. Ze spreken van een 'overtuigend verband'.

De onderzoekers keken naar fijnstofdeeltjes die ontstaan als de uitstoot van verkeer en bedrijven reageert op de ammoniak van veehouderijen, schrijft het Brabants Dagblad. Hoe meer er van de deeltjes in de lucht zitten, hoe groter het aantal ziekenhuisopnames en doden als gevolg van het coronavirus, zeggen de wetenschappers. 

Fijnstof per kubieke meter

Uit de studie, die al is getoetst door collega's, blijkt dat een toename van 1 microgram fijnstof per kubieke meter samenhangt met een toename van coronagevallen. Of het gaat om een oorzakelijk verband moet nog worden onderzocht. 

Meer
Lees ook:
Meer longontstekingen in de buurt van intensieve veeteelt

De onderzoekers hielden rekening met twintig factoren, waaronder leeftijd, opleiding, inkomen en gezondheidstoestand.

Carnaval 

Ook werd gekeken naar carnaval, waarnaar vaak wordt gewezen als een bron van verspreiding. De onderzoekers vermoeden dat het feest inderdaad een rol speelde, maar zien daarnaast een 'overtuigend verband' tussen luchtvervuiling en het coronavirus. 

Volgens de wetenschappers moet Nederland luchtvervuiling gaan aanpakken en er bij toekomstige besmettingsgolven meer rekening mee houden. 

Het dak op met je vieze lucht

02:14
De lucht is op veel plekken in Nederland niet gezond. Een speciaal ecodak zou luchtvervuiling terugdringen door de lucht te zuiveren waar het mee in aanraking komt.