Maximale straf

Jaar cel voor Belg (77) die eigen huis 'versierde' met hakenkruizen

14 juli 2020 21:34 Aangepast: 14 juli 2020 21:36
Het huis van George B. in Keerbergen. Beeld © BELGA/ANP

Een 77-jarige man heeft van de rechtbank in het Belgische Leuven een jaar cel gekregen omdat hij aan zijn woning in Keerbergen verschillende nazisymbolen en antisemitische teksten op had gehangen.

George B. maakte zelf hakenkruizen, vlaggen en pamfletten die hij aan zijn huis en postbus en in bomen hing. Volgens De Standaard bracht de man ook de Hitlergroet in zijn voortuin.

Goedkeuren genocide

Een klacht van het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia zorgde ervoor dat B. zich voor de rechter moest verantwoorden. Die veroordeelde hem tot de maximumstraf van een jaar voor het goedkeuren van genocide en het overtreden van de Belgische antiracismewet.

Het huis van George B. in Keerbergen. Het huis van George B. in Keerbergen.

Ondanks zijn hoge leeftijd en blanco strafblad moet B. toch de cel in. "De negatieve wijze waarop hij aandacht zocht, staat in schril contrast met het immense leed dat de genocide heeft aangericht. Vanuit maatschappelijk oogpunt moeten we de beklaagde een halt toeroepen", oordeelde de rechtbank.

Gezin nazisympathisanten

De man kreeg ook een boete van 800 euro en moet 500 euro schadevergoeding betalen. Daarnaast moet de woning in de oorspronkelijke staat hersteld worden.

B., die opgroeide in een gezin van nazisympathisanten, had geen advocaat en voerde zijn eigen verdediging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

JOVD onder vuur vanwege racistische en nazistische plaatjes in appgroepen

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore