Politiegeweld

Brazilië heeft eigen George Floyd: agent staat op nek zwarte vrouw

15 juli 2020 06:07 Aangepast: 16 juli 2020 14:30
De Braziliaanse politie is in opspraak geraakt na een hardhandige arrestatie van een zwarte vrouw. Beeld © SIPA

In Brazilië worden twee agenten van de militaire politie vervolgd vanwege overmatig geweld tegen een zwarte vrouw. Een van de agenten stond daarbij op de nek van het slachtoffer. Veel zwarte Brazilianen zijn woest. "Ze zeggen dat ze harder worden aangepakt vanwege hun huidskleur", zegt Latijns-Amerikacorrespondent Sandra Korstjens.

Weduwe, vijf kinderen, twee kleinkinderen en eigenaresse van een bar in de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo. Het slachtoffer is op 30 mei nietsvermoedend aan het werk als er voor de deur van haar bar commotie ontstaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Braziliaanse George Floyd heet João Pedro

Omwonenden bellen de politie vanwege geluidsoverlast van een auto die aankomt bij de bar, die illegaal open is. Vanwege de coronacrisis zou de bar gesloten moeten zijn. Op het moment dat de eigenaresse polshoogte neemt ziet ze dat een vriend van haar wordt aangevallen door de politie. Ze vraagt de agenten te stoppen omdat hij al op de grond ligt.

Scheenbeen gebroken

Vervolgens gaat een agent ook bij de eigenaresse van de bar hardhandig te werk. Ze wordt weggeduwd en getrapt. Naar eigen zeggen breekt ze daarbij haar scheenbeen. Daarna wordt ze over de grond gesleept en een agent gaat op haar nek staan.  Het hele voorval wordt door een omwonende opgenomen. Braziliaanse media hebben de video nu in handen.

Het slachtoffer overleeft de arrestatie, maar ze zegt tegen lokale media dat ze naast verschillende verwondingen aan haar hoofd en benen vooral veel psychische schade heeft opgelopen. Volgens de agenten zou de vrouw een van hen met een ijzeren staaf hebben belaagd, maar de eigenaresse van de bar ontkent.

George Floyd

Het incident doet denken aan George Floyd. Hij overleed eind mei nadat een agent met zijn knie de nek van de Amerikaan in bedwang hield. Floyd kon daardoor minutenlang niet ademen. Opvallend genoeg vond het incident in Brazilië vijf dagen na de dood van Floyd plaats.

Veel zwarte Brazilianen zijn boos. "Volgens hen is er sprake van racisme", zegt Latijns-Amerikacorrespondent Sandra Korstjens. "Ze zeggen dat ze puur door hun huidskleur harder worden aangepakt door de politie en eerder voor een crimineel aangezien."

Twee jaar geleden waren er in Rio de Janeiro al protesten tegen politiegeweld vanwege de dood van een jong meisje:

Het geweld in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro loopt steeds verder uit de hand. In 2017 werden bijna 7000 mensen gedood, ook onschuldige burgers. De 13-jarige Maria Eduarda bijvoorbeeld: "Ze werd door drie kogels geraakt", vertelt haar moeder.

Voor dat gevoel van de zwarte bevolking valt wel iets te zeggen. "Zo'n driekwart van de dodelijke slachtoffers van politiegeweld is zwart, terwijl slechts iets meer dan de helft van de Braziliaanse bevolking zwart of van gemengde afkomst is", zegt Korstjens.

Driekwart van de dodelijke slachtoffers is qua absolute aantallen veel, want politiegeweld komt vaak voor in Brazilië. "De Braziliaanse politie staat erom bekend vaak hardhandig op te treden", zegt Korstjens. "In 2019 kwamen er 5804 mensen door politiegeweld om het leven. Dat zijn ongeveer 16 doden per dag. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten, een land met anderhalf keer zoveel inwoners, komen dagelijks ongeveer drie mensen om."

Dat agenten geweld gebruiken is volgens Korstjens soms wel te verklaren. "Ze werken onder lastige omstandigheden. Ze liggen regelmatig onder vuur door leden van drugsbendes. Vorig jaar werden 159 agenten tijdens hun werk gedood."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie Rio de Janeiro: license to kill

"Vaak zeggen agenten dat ze geweld gebruiken uit zelfverdediging, maar regelmatig duiken er video’s op waaruit blijkt dat de politie wel degelijk excessief geweld gebruikt. Verdachten die al op de grond liggen worden soms simpelweg geëxecuteerd. Aanhoudingen gaan er heftig aan toe. De agenten willen laten zien dat ze de baas zijn", zegt Korstjens.

'Agenten voelen zich gesterkt door Bolsonaro'

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro speelt ook een rol. "Hij zou graag zien dat agenten nog meer vrijheid krijgen", zegt Korstjens. "Het lijkt erop dat de agenten zich door hem gesterkt voelen. In het eerste jaar van Bolsonaro’s presidentschap steeg het aantal dodelijke politieslachtoffers."

Agenten zullen zich niet gesterkt voelen door João Doria, de gouverneur van São Paulo. Hij zegt 'zulke onnodige vormen van geweld' niet te accepteren. Hij heeft de twee betrokken agenten op non-actief gezet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore