Via zijn moeder

Franse baby in de baarmoeder geïnfecteerd met corona

14 juli 2020 16:28 Aangepast: 14 juli 2020 16:32
Zwangere vrouw met een mondkapje in Parijs, ter illustratie. Beeld © Getty Images

In Frankrijk is een baby geboren die in de baarmoeder met het coronavirus is geïnfecteerd. Het jongetje kreeg een paar dagen na de geboorte een ontsteking aan de hersenen.

Arts Daniele De Luca van het Antoine Béclère-ziekenhuis in Parijs is zeker van de oorzaak: de baby heeft het virus via de placenta overgedragen gekregen. "Het komt niet vaak voor, maar het gebeurt", zegt De Luca volgens The Guardian. "Daar moeten we dus bij klinisch onderzoek en het verlenen van zorg rekening mee houden."

Meteen in isolatie

De 23-jarige moeder werd eind maart in het ziekenhuis opgenomen met een flinke koorts, waarbij ze ook hoestte. Ze testte positief op corona. Omdat haar pasgeboren baby ook niet in orde leek, werd het kind meteen in isolatie geplaatst. Het bloed en longvocht van het jongetje werden getest, waaruit bleek dat hij net als zijn moeder corona had.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek: coronapatiënten kunnen tweede keer ziek worden

Uit de verschillende testen bleek verder dat het virus tijdens de zwangerschap via het bloed van de moeder in de placenta terecht was gekomen. Daar konden de viruscellen zich vermenigvuldigen en zo de baby infecteren. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications.

Vier gevallen in China

Het is de eerste keer dat deze manier van overdragen bewezen is. Eerder waren er onder andere vier verdachte gevallen in China. Volgens De Luca is het moeilijk om deze vorm van overdracht te onderzoeken. "Je hebt bloed van de moeder nodig, bloed van de baby, bloed uit de navelstreng, de placenta én het vruchtwater. Dat is heel ingewikkeld als er een pandemie is en er de hele tijd allemaal noodgevallen zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinees onderzoek: baby's mogelijk in baarmoeder besmet met corona

De placenta is in dat onderzoek van essentieel belang omdat daar eenzelfde soort cellen voorkomen die ook in onze longen zitten. En juist die cellen worden door de coronacellen gebruikt om zich door het menselijk lichaam te verspreiden. 

Geruststellende boodschap

Omdat er nog maar weinig onderzoek is gedaan naar baby's met corona, kreeg het jongetje in eerste instantie een medicijn dat niet aansloeg. De baby is daarna 'op eigen houtje' genezen, legt behandeld arts De Luca uit. Hij heeft daarna ook geen andere medicijnen meer gekregen.

Hoewel de baby in eerste instantie behoorlijk ziek leek en een mogelijk gevaarlijke ontsteking in zijn hersenen had, heeft De Luca voor mensen die in verwachting zijn een geruststellende boodschap. "De baby is hersteld. Een zwangerschap is heel gecontroleerd, wanneer er iets als dit gebeurt, dan kunnen we daar iets aan doen."

Coronavirus muteert volop, hoe erg is dat?

Nieuwe versies wijken telkens iets af van het oorspronkelijke virus. Dat klinkt heel eng, maar moeten we ons ook echt zorgen maken?
Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore