'Astronomisch' aantal

'Bloody Monday': 17 mensen neergeschoten in New York

14 juli 2020 11:38 Aangepast: 15 juli 2020 10:16
Antipolitieprotest in New York Beeld © AFP

Gisteren zijn in New York 17 mensen neergeschoten, en dat is volgens de politie een 'astronomisch' aantal. De meeste slachtoffers vielen in Brooklyn, maar volgens de politie stijgt het aantal schietpartijen in alle delen van de stad.

Onder de slachtoffers was een kind van één jaar oud dat op slag dood was.

Inkrimping politiebudget

17 schietpartijen zouden voor een weekend al een uitzonderlijk hoog aantal zijn, maar voor een maandag is het exceptioneel. En niet alleen het aantal schietincidenten stijgt, ook alle andere vormen van misdaad komen vaker voor. In New York steeg het aantal schietincidenten met 130 procent ten opzichte van juni 2019. Er waren ook veel meer inbraken en autodiefstallen dan een jaar eerder.

Een oorzaak is niet meteen duidelijk. Wel is bekend dat miljoenen New Yorkers het afgelopen jaar een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd en dat de armoede stijgt. Een kwart van alle inwoners heeft de afgelopen maanden geen huur overgemaakt. Ook zijn er nog steeds protesten tegen politiegeweld, met als gevolg dat het politiebudget is gekrompen en er momenteel minder politie op straat is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Amerikaanse agenten stappen op: 'Zelfs veiligheid politiehond krijgt meer aandacht'

Opleiding rekruten geschrapt

Burgemeester Bill de Blasio heeft eind juni nog in overleg met de New York Police Department (NYPD) een miljard dollar bij de politie weggehaald om het geld te besteden 'aan jongeren en gemeenschapswerk'. Hij deed dat terwijl buiten betogers tegen de politie zijn besluit gespannen afwachtten.

Vanwege de bezuiniging is de opleiding van meer dan 1150 kandidaat-politieagenten geschrapt. De NYPD heeft ondertussen ook te maken met een uittocht van personeel en een enorm aantal aanvragen voor vervroegd pensioen. In de eerste week van juli lieten 179 agenten weten eerder te willen stoppen met werken tegenover 35 in dezelfde periode in 2019.

Emotionele uitvaart George Floyd: 'Gerechtigheid voor mijn broer'

Vrienden en familie hebben afscheid genomen van George Floyd, de Amerikaan die werd gedood door een politieagent. Bij de emotionele uitvaart werd veel gezongen en gebeden. ''Ik hou van je, broertje, en ik pas goed op je.''

George Floyd

De massale betogingen tegen de politie begonnen na de gewelddadige dood van George Floyd. Bij de arrestatie van de geboeide Floyd op 25 mei in Minneapolis legde een agent 8 minuten en 46 seconden lang zijn knie op de nek van de arrestant. De 46-jarige Floyd zei meerdere keren tegen de politieman dat hij niet meer kon ademen.

In de laatste drie minuten bewoog Floyd niet meer. Ook die minuten hield de agent zijn knie op de nek van Floyd. Diens dood leidde op de hele wereld tot Black Lives Matter-demonstraties waarin werd opgeroepen om een eind te maken aan racistisch en gewelddadig politieoptreden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Politie New York manipuleerde misdaadcijfers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore